home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pireli je specijalno za Audi grupu razvio novu vrstu guma dizajniranih da umanje buku u vozilu, a ovaj sistem nazvan "Pirelli Noise Canceling System" će se prvi put kao deo standardne opreme naći u Audijevim modelima.

Buka koju proizvodi svaka guma prilikom vožnje nastaje vibracijom vazduha koji se sabija prilikom kontakta gume sa asfaltom. Preko točka, vešanja i volana se vibracije prenose u kabinu i proizvode dobro poznatu buku koja posebno može da bude zamarajuća tokom dužih putovanja.

Pirelijev inovativni sistem koristi poliuretanski sunđer unutar gume koji je dizajniran da apsorbuje vibracije i na taj način umanji količinu buke u kabini vozila.

Na ovaj način je nivo buke duplo manji, tj. za 2 do 3 decibela niži nego ranije i omogućava znatno udobniju i prijatniju vožnju.

Pireli tvrdi da su testovi pokazali da prisustvo sunđera u gumi nema nikakve negativne efekte na ponašanje i karakteristike pneumatika, a za sada će se ova tehnologija, u okviru standardne opreme, naći u "audiju RS6" i "RS7".

Izvor: Mojauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Audičitanja : 811Komentari

Kakva je ovo izjava:Na ovaj način je nivo buke duplo manji, tj. za 2 do 3 decibela niži , ovo nije ni priblizno duplom, np nivo buke neke brigston gume iznosi 71db a neki drugi model gume iste marke iznosi 68db. Nikakva inovacija sa tim sundjerim I pireli gumama. Znaci smanjuju se samo za 2 do 3 db smesnoooo.

Autor neko 01 Jul 2014, 23:06

3dB je tacno duplo manje.
Ono sto nije tacno u ovoj vesti jeste izvor buke koji nastaje kontaktom pneumatika sa podlogom. Ovo sto oni navode u ukupnom sumu ucestvuje sa manje od 5% dok najveci dedo buke pripada mehanickom trenju dve povrsine, a ne vazdusnom pritisku kako to oni navode.

Autor vojvoda 01 Jul 2014, 23:21

Nelogicno je jos i to da je Pireli sundjerasti pneumatik razvio bas samo za Audi od toliko modela drugih proizvodjca kojima je ovakav pneumatik mnogo potrbniji.

Autor vojvoda 01 Jul 2014, 23:31

Znas li koliko bi trebala buka da se smanji ukupno np buka gume je 70db, da li ce ova guma imati samo 2, 3 db manje buku? Cist marketin

Autor neko 02 Jul 2014, 17:38

Mislim da je ovaj projekat naručila lada, za svoju čuveni model niva, čiji su originalni pneumatici već pri brzinama preko 40 km/h svojevremeno generisali buku "od bar 100 db"...

Autor moron 02 Jul 2014, 18:24

Nivo buke se meri skalom koja nije linearna nego logaritamska. Tako da je razlika imeđu 90 i 100 decibela višestruko različita.
Elem, Pirelijeve gume su poznate baš kao bučne. A "tihe" gume su poznate po tome da imaju lošiji grip.

Autor roker 02 Jul 2014, 21:28