home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kubanska vlada je pre pola godine usvojila zakon kojim je uklonila ograničenja na kupovinu automobila, ali je zbog neverovatnog poskupljenja u tom periodu u celoj zemlji prodato samo 50 automobila i četiri motocikla, pokazuju državni podaci.

Kubanci, frustrirani ograničenjima na kupovinu strane robe, jedva su dočekali da zakon stupi na snagu, sve dok nisu videli da su im cene skočile za 400 posto.

Kubanske vlasti su najavile da će 75 posto prihoda od prodaje automobila investirati u zloglasni državni transportni sistem, ali teško da će od toga imati ikakve koristi jer je za šest meseci prodato automobila za samo 1,28 miliona dolara.

Kubanci su pre 1. januara morali da traže dozvolu da od ovlašćenih državnih prodavaca automobila da kupe novo vozilo. Oni sada prodaju i nove i polovne automobile.

Većina prodatih automobila ove godine odnosi se na polovna vozila sa prosečnom cenom od 23.759 dolara.

Prosečna plata zaposlenih u državnim preduzećima na Kubi iznosi 20 dolara i retki su oni koji mogu i da pomisle na kupovinu novog vozila.

Kuba je postupno liberalizovala svoje tržište automobila. Tek od 2011. ljudi su mogli međusobno trgovati polovnim automobilima. Pre toga, samo automobili koji su bili na Kubi pre revolucije 1959. godine mogli su se slobodno kupovati i prodavati, što objašnjava zašto je na ulicama bilo toliko 'retro' američkih automobila iz 50-ih godina.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 884Komentari

и нас чека.

Autor Сале 02 Jul 2014, 13:32