home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Tucker 48 na aukciji

7 Jul 2014 - 13:38 Vesti Link

Tucker 48 je jedan od luksuznih američkih klasika napravljenih posle Drugog svetskog rata, a svaki od 51 primerka predstavljao je u ono vreme vrhunac tehnologije i dizajna. Među vlasnicima zanimljivog modela bili su i slavni režiseri Francis Ford Coppola i George Lucas, a savršeno restaurirani primerak "vatreno" bronzane boje naći će se na aukciji sledećeg meseca.

Tucker 48 je razvio dizajner i preduzetnik Preston Thomas Tucker koji je svoj projekat opremio 5,5 litarskim, 6-cilindričnim OHV motorom od 166KS uparenim sa zadnjom osovinom putem 4-stepenog menjača.

Osim nezavisnog vešanja, automobil je imao i disk kočnice i veoma neobičan bezbednosni detalj. Naime, u vreme kada sigurnosni pojasevi nisu bili obavezni, imao je vetrobran koji bi iskočio prilikom sudara. Još jedna zanimljivost je i treće, centralno postavljeno prednje svetlo koje se okretalo zajedno sa točkovima.

Procenjuje se da bi model na aukciji mogao da postigne cenu od 1,5 miliona dolara, nešto više nego što je bilo ponuđeno za automobil u vlasništvu Georgea Lucasa koji se takođe svojevremeno našao na aukciji, ali koji ipak nije bio prodat.

Izvor: Mojauto.net

Foto: Tuckerčitanja : 1091Komentari