home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Tanjug, Nemačka planira da od 2016. počne strancima da naplaćuje putarinu na autoputevima, u cilju pribavljanja dodatnih sredstava za održavanje putne infrastrukture u zemlji. To je danas najavio ministar saobraćaja, Aleksander Dobrint.

Vozači automobila i motocikala registrovanih van Nemačke plaćaće oko 10 evra za 10-dnevnu vinjetu, 20 evra za dvomesečnu i nešto više od 100 evra za godišnju, naveo je ministar, a prenela agencija Frans pres.

Tačna cena godišnje vinjete zavisiće od kubikaže motora vozila, starosti i emisije štetnih gasova, dodao je Dobrint.

Nemački vozači takođe će plaćati putarinu, ali će se ona kompenzovati kroz smanjenje poreza na posedovanje motornog vozila. Susedne zemlje, uključujući Austriju i Holandiju već su se žalile na plan Nemačke, za koji Dobrint navodi da će biti izglasan do kraja godine.

Ministar navodi da će prihodi od putarine doneti 2,5 milijardi evra u državne kofere u periodu od četiri godine. Plan su pozdravili vozači južnih nemackcih pokrajina, koji su već dugo besni što plaćaju visoke putarine u susedstvu, u Austriji i Švajcarskoj, dok stranci putuju kroz Nemačku besplatno.

Izvor: Tanjug.rsčitanja : 802Komentari

Austrija se buni a kod njih vinjete !
Koje licemrje...

Autor Pit 08 Jul 2014, 14:38

Apsolutno im nista zbog toga ne treba prigovoriti jer iovako imaju najbolji autoput na svetu a ne naplacuju ga. S obzirom da je u Italiji putarina od granice sa Slovenijom do Milana oko 27 eura (a do Francuske tj. tunela ispod Mont Blana jos toliko) ovo su skroz korektne i prihvatljive cene!

Autor Panco 08 Jul 2014, 14:46

S obzrirom da je kod NAS od Subotice do Nisa oko 1000 din u jednom pravcu, u Nemackoj ce biti i vise nego ok cena.

Autor NemanjaBB 08 Jul 2014, 15:00

Potpuno su u pravu, njohove vozace deru cim izadju iz Nemacke, a sto onda da oni ne naplacuju ostalima?

Autor Damko 08 Jul 2014, 19:51

Za ove što se bune, za njih dupla tarifa. :)

Autor Pit 08 Jul 2014, 20:00

@Panco
Da li si ti ikada vozio nemačkim autoputevima? Najčešće samo dve trake, na mnogo mesto poruka "strasseschade", daleko je od najboljeg.
Ima mnogo boljih puteva u Evropi. Nije sve što dolazi iz Nemačke najbolje.

Autor Vlada 09 Jul 2014, 09:50

Nije valjda samo dve trake na mnogim mestima? Bolje mi da idemo po Crnoj gori, tamo ima samo nijedna traka, vrlo napredno. :D

Crna Gora je zemlja buducnosti, vec je adaptirana za letece automobile.

Autor Fordovac 09 Jul 2014, 13:32