home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva pozvalo je nadležne da povuku odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja motornih vozila, uz obrazloženje da poskupljenje nije ekonomski opravdano.

U saopštenju tog udruženja je navedeno da je objašnjenje za poskupljenje obaveznog osiguranja motornih vozila, koje u proseku iznosi 45 odsto, potreba da se, kako navode, sanira šteta koju su osiguravajuće kuće pretrpele, ili će tek pretpreti zbog isplate štete osiguranicima nastradalim u nedavnim poplavama.

Država je dozvolila osiguravajućim kućama da na efikasan način pokriju gubitke koje će imati oko poplavljenih osiguranika, ali to će biti urađeno preko leđa 2,5 miliona vlasnika vozila u Srbiji, koji će morati da plaćaju skuplje osiguranje, iako je rizik sve manji, tvrde u tom udruženju.

Iz Efektive ocenjuju da osiguravajuća društva imaju odgovarajuće stručno znanje, uz pomoć kojeg mogu da kalkulišu i sa nepredviđenim situacijama, a one kuće koje nisu u stanju da odgovore na preuzete obaveze i isplate osiguranike, ne treba ni da postoje.

Tvrdi se da se u poslednjih pet godina, osiguravajućim kućama podnosi sve manji broj prijava za isplatu štete na motornim vozilima, a one srazmerno isplaćuju sve manje iznose štete, dok sa druge strane broj registrovanih vozila i osiguranika raste.

U 2009. godini je, napominju, isplaćeno na ime štete 56,41 miliona evra, dok je taj iznos u prošlog godini pao na 39,3 miliona evra.

Postavlja se onda pitanje, ako je sveobuhvatni saobraćajni ambijent sve uređeniji, kazne sve veće, vozači disciplinovaniji, uz manji broj nesreća na putevima, zašto je onda poskupelo obavezno auto osiguranje, navodi se u saopštenju.

Iz Efektive podsećaju da vlasnici vozila, koji su do sada obavezno osiguranje motornih vozila plaćali 16.000 dinara, ako se ništa ne promeni, ubuduće će za tu uslugu morati da izdvoje gotovo 24.000 dinara.

Izvor: Tanjug.rs / Pressonline.rsčitanja : 961Komentari

Naravno i kad smo budale, umesto da se pobunimo, mi povijenog repa.

Autor NemanjaBB 08 Jul 2014, 17:49

Ajde ti prvi, svi cemo za tobom! :)

Autor carobnjak 08 Jul 2014, 20:11

Ovo je odlicna stvar, sada dolazi neki spasitelj koji resava stvar koja uopste nije trebala da se dogodi, ali ipak ko je morao u ovom periodu da regustruje nadrljao je... tako bese i za one naslone glavu, i za one kabine za traktore, nove vozacke, licne karte... a odgovornosti nigde...
Interesantno je da ono uvodjenje bonusa i malusa ide u korist osiguranjima jer mnogi kako bi izbegli vece cene osiguranja kada naprave saobracajnu nezgodu sa materijalnom stetom pribegavaju direktnu pogodbu sa ostecenim sto zaobilazi osiguranje i onda imamo podatak da je samo 1% osiguranika u malusu... a osiguravajuce kuce trljaju ruke...

Autor Orlo 08 Jul 2014, 20:17

@Nemanja
Ja sam na mnogim forumima pozivao na bojkot jos pre dve godine, zbog one pljacke oko TNG uredjaja. Predlagao nekim auto-klubovima da organizuju protestne skupove i nista. E sad, ova pljacka pogadja sve, bez obzira na koje gorivo voze. Ako imas neki predlog ili ekipu koja moze da sastavi skup od bar 10 ljudi, ja dolazim!

Autor Optimus Prime 08 Jul 2014, 20:44

U nedelju je bio protest bajkera i blokada autoputa.
Ma poplava je kriva, nije vlast :))
Ako grad izlupa poljoprivredu ovig dana, a hoće, poskupeće osiguranje za još 20%
I tako, plaćamo gorivo 150 dinara, ni pare ne ide za održavanje puteva, plaćamo osiguranje od koga se finansira poplava.
Sad očekujem poskupljenje - akcizu na autogume, od kojih će se graditi Beograd na vodi.
Sve su to novi trendovi u ekonomiji, valjda usklađeni sa doktoratima Megatrenda.

Autor roker 08 Jul 2014, 22:34

Ovakvo neodgovorno i štetno ponašanje Države,tj.NBS bilo bi strogo sankcionisano ostavkom-smenom Guvernera u svakoj iole ozbiljnoj zemlji(kojima mi ne pripadamo).
Naravno ovoj našoj to ne pada na pamet,ipak 6.000 Evra plate nije za bacanje.
Sramota!
PS.Sumlja građanstva u koruptivni čin od strane osiguravajućeg lobija ostaje prisutna!

Autor Radoslav 09 Jul 2014, 00:12

Kao neki protest zakazan za 1. avgust...ccc :)

Autor NemanjaBB 09 Jul 2014, 03:33

Nešto teško tu nije u redu...
40 miliona isplaćene štete, 2,5 miliona vozila, to je 16 evra po vozilu + njihova zarada 20%, dođemo do oko 20 evra prosečne cene osiguranja!!! Di su naši novci?!

Autor Jtd 09 Jul 2014, 12:51

U nekim zemljama bi svi platili milionske kazne zbog nelojane konkurencije, monopola i protiv-trzinsog poslovanja, ali s obzirom da ovde imamo situaciju da drzava odredjuje cene, a kazni nema.... onda bravo mi.

Autor Fordovac 09 Jul 2014, 13:30