home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

„Smart City“ projekat u Grenoblu počinje od oktobra sa „Citélib by Ha:mo“, sistemom iznajmljivanja inovativnih 100% električnih Toyota vozila povezanih sa javnim prevozom

• Gradski prevoz budućnosti postaće stvarnost u oktobru u francuskom gradu Grenoblu, zahvaljujući partnerstvu između grada Grenobla, Grenoble-Alpes Métropole, EDF grupe, Toyote i kompanije Citélib.

• 70 Toyota „i-ROAD“ i „COMOS“ ultra-kompaktnih električnih vozila biće dostupni za korišćenje u cilju promocije konekcije između javnog i privatnog „zelenog“ ličnog prevoza.

• Vozila će moći da se pune na oko 30 stanica za punjenje kojima će upravljati Sodetrel (EDF grupa) i koje će se nalaziti u blizini stajališta javnog prevoza.

• Putnici Grenobla se mogu registrovati putem www.citelib.com za ovaj inovativni servis, koji je nazvan „Citélib by Ha:Mo“. Ovaj servis radiće tri godine u cilju testiranja u stvarnom životu.

Do sada ste čuli mnogo o mehanizmima buduće mobilnosti, pametnim gradovima i ostalim inovativnim idejama koji služi da gradski prevoz učine prijatnijim i dostupnijim u godinama koje dolaze. Medutim, konkretnih primera ima malo i još uvek su daleko od ostvarenja.

Nakon leta, sa pocetkom nove školske godine, ovaj san ce postati stvarnost u Grenoblu i okolini. Time ce grad u francuskim Alpima postati pionir u buducoj mobilnosti.

Oktobra 2014, 70 Toyota i-ROAD i COMOS ultra-kompaktnih električnih vozila i oko 30 stanica za punjenje razvijenih i održvanih od strane EDF-ove podružice Sodetrel, biće spremni za korišćnje u periodu od tri godine, zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu izmedu grada i gradske opštine Grenobla, francuske energetske kompanije EDF, japanskog proizvodača automobila Toyota i Citelib-a, lokalnog operatera za iznajmljivanje vozila.

Povezivanjem sa IT infrastrukturom javnog prevoza, ovaj novi način iznajmljivanja vozila će dopuniti ponudu Citelib-a, trenutnog servisa za iznajmljivanje automobila u Grenoblu, tako će omogućiti korisnicima da uzmu jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji i vrate ga na drugoj. Takode, projekat ima za cilj promociju konekcije izmedu javnog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi) i novog modela lične mobilnosti upotrebom malih vozila, koja ne zahtevaju onoliko prostora koliko zahtevaju konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogućiti putnicima da voze prvih i zadnjih nekoliko kilometara svog puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i poboljšaۡnja kvaliteta vazduha u centru grada.

Samo zamislite, ponedeljak je ujutru. Napuštate vaš stan na periferiji Grenobla u 7:25, kako biste otišli na posao. Još uvek uspavani hvatate tramvaj do centra grada - oko 20 minuta vožnje. Silazite i čekate autobus još par minuta. Deset minuta kasnije, autobus vas ostavlja pet minuta daleko od posla. Sada je 8:05. Opet kasnite na sastanak koji je zakazan u 8 časova, a niste stigli ni da popijete jutarnju kafu. Ponekad, radi veće fleksibilnosti, krenuli ste automobilom. Vozite do centra grada, ali to znači da morate da krenete još ranije, u 7:15 i nemate garancije da ćete stići na vreme, uzimajući u obzir saobraćajnu gužvu i vreme koje vam je potrebno da biste našl۬i parking mesto. Zvuči poznato?

Sa Citelib by Ha:mo sistemom, recite dovidjenja stresu. Tokom vaše vožnje tramvajem izvadite vaš pametni telefon. Uz pomoć aplikacije, možete videti dostupnost i-ROAD vozila na vašim uobičajenom stajalištu. Sa samo par klikova možete ga rezervisati i platiti. Uz pomoć druge aplikacije možete videti stanje saobraćaja i javnog prevoza, tako da možete da isplanirate najbolju rutu za taj dan.

PR Toyota Srbijačitanja : 521Komentari

Meni se ovo dopada. Javni prevoz ne volim, taksi ume biti nezgodan, jer pricas telefonom, listas papire, stalno zaboravis nesto.

Ovako, imas vozilo koje je malo i zgodno za kretanje u saobracjaju, mozes da poneses nesto sa sobom, ali bi bilo MNOGO bolje da se moze zakljucati kao sto je slucaj sa Zip car.

Autor Fordovac 08 Jul 2014, 16:40