home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Porotnici suda u američkoj saveznoj državi Džordžija su doneli presudu prema kojoj će Chrysler porodici četvorogodišnjeg dečaka, koji je tragično nastradao vozeći se u automobilu Jeep, platiti odštetu u iznosu od 149 miliona dolara.

Remington Walden izgubio je život 2012. godine nakon sudara prilikom kojeg je kamion udario u zadnju stranu automobila Jeep Grand Cherokee u kojem se vozio sa svojom porodicom. Sudarom je prouzrokovano probijanje rezervoara za gorivo. Jeep se ubrzo pretvorio u buktinju, što je nažalost završilo kobno za četvorogodišnjaka.

Veštačenjem je utvrđeno da je do požara došlo zbog neadekvatno postavljenog i slabo zaštićenog rezervoara za gorivo. Slično mišljenje je imao i advokat porodice Walden, Jim Butler, koji je rekao da bi dete bilo mnogo bolje zaštićeno, da je rezervoar za gorivo bio smešten dublje prema prednjem delu automobila.

2013. godine Chrysler je zbog sličnih problema opozvao 1,56 miliona SUV-ova brenda Jeep koji su proizvedeni od 1993. do 1998. godine. Grand Cherokee, u kojem je nastradao Remington Walden, proizveden je 1999. i nije bio među opozvanim vozilima, jer su u Chrysleru izjavili da modeli tog godišta nemaju navedenih (opasnih) nedostataka vezanih za rezervoar goriva.

Porotnici nisu prihvatili tvrdnje američke automobilske korporacije smatrajući je odgovornom za smrt deteta. U prilog presudi dodali su da je Chrysler bio dužan da upozori svoje kupce o smeštaju rezervoara kojim se prilikom udesa povećava rizik od požara.

Predstavnik Chryslera, Michael Palese, izjavio je da je kompanija razočarana presudom na koju će uložiti prigovor, jer smatraju da je vozač kamiona isključivi krivac za smrt dečaka.

Izvor: Klix.bačitanja : 1257Komentari

U ovakvim situacijama, ko može da garantuje da ne bi bilo isto i da je rezervoar pomeren.
U svakom slučaju, ovakva presuda u Srbiji može da postoji samo u mašti.
Baš me zanima kojom matematikom su došli do 149 miliona, koliko su tražili tužioci itd.

Autor MB 06 Apr 2015, 01:15

Ja se slazem da je bitno napisati: ovo vozilo moze imati probleme sa elektronskom parking kocnicom, ili sistemom za start ili sta god, da se zna. Svaki proizvod ima nedostatke i prednosti, a svakako da su velike korporacije donele na trziste neverovatno povoljne, univerzalne i lepe automobile, ali nista nije savrseno. U kampanjama se ovakve stvari nikada ne psominju, tipa kako su kabrioleti i SUV manje bezbedni od full size pikapa i limuzina.

Autor Fordovac 06 Apr 2015, 01:50

01:50
Šta pričaš, odakle elektronska parking kočnica ovom modelu ili start stop sistem. :)
Gde si ti video elektronsku parking kočnicu na autu 93.-99-og godišta...

Autor MB 06 Apr 2015, 02:03

Pricam o sadasnjim modelima gde parking kocnice redovno crkavaju, ili ne funkcionise hill-start, a ne postoji nacin da manuelno podignes kocnicu kad kreces.

Autor Fordovac 06 Apr 2015, 13:16

Fordovac
Pa kakve to veze ima sa ovom temom.
Ovde se govori o modelu WJ i sasvim drugoj problematici.

Autor MB 06 Apr 2015, 18:39