home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako piše B92, za razliku od Britanaca koji razmišljaju o električnim automobilima čije će se baterije puniti dok se vozila kreću autoputem, Kia već uveliko razvija realističniji koncept stacionarnih bežičnih punjača.

Korejski proizvođač, u saradnji sa kompanijom Mojo Mobility, privodi kraju rad na sistemu za dopunu baterija bez kablova. Kao test vozilo koristi se Soul EV, a Kia objašnjava da je punjač tako dizajniran da nije neophodno potpuno precizno poravnati vozilo da uređajem koji se nalazi u podu ispod automobila. Uvođenje bežičnih punjača doprineće da svakodnevna upotreba električnih vozila bude praktičnija i jednostavnija za korisnike, smatraju u Kiji, što bi dalje trebalo da dovede do rasta popularnosti i prodaje ove vrste automobila. Proizvođač napominje i da bi bežični punjači mogli dovesti do toga da se u budućnosti u elektromobile ugrađuju manje i lakše pogonske baterije.

Kao deo završnih testova, Kia planira da pomoću flote od pet primeraka modela Soul EV ispita bezbednost i izdržljivost bežičnih punjača u realnim uslovima, pre nego što ih uvede u javnu upotrebu.

Korejci nisu jedini koji rade na ovoj tehnologiji, s obzirom da bežične punjače razvijaju i druge kompanije, među kojima su Volvo, Toyota i Qualcomm.

Izvor: B92.net

Foto: Kia Motorsčitanja : 543Komentari