home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, američki Dženeral Motors će platiti 575 miliona dolara za poravnanje po stotinama građanskih tužbi protiv te kompanije zbog mnogobrojnih pogibija i povreda izazvanih neispravnim kontakt-bravama automobila, a još 900 miliona će platiti državi.

Kompanija je u četvrtak objavila da je postigla dogovor s jednim teksaškim pravnim zastupnikom o poravnanju u 1.385 parnica zbog pogibija i povreda izazvanih otkazivanjem kontakt-brava.

Kontakt-brave su se isključivale od vibracija tokom vožnje, te su vozači, uz prestanak rada motora, ostajali bez servo-uređaja za upravljanje i kočenje što je izazvalo niz nesreća.

Novac će biti dat i za poravnanje po kolektivnoj tužbi akcionara iz 2014. zbog pada vrednosti akcija krivicom GM koji je godinama prikrivao problem s jeftinim kontakt-bravama u nizu modela.

Takođe, javno tužilaštvo SAD je postiglo sporazum sa GM o poravnanju s državom po osnovu krivičnog procesa zbog defektnih kontakt-brava. Tako će, pored 575 miliona tužiteljima, GM državi platiti 900 miliona dolara kazne da bi se obustavilo gonjenje zbog prevare kupaca automobila s fabričkom greškom.

Skandal s kontakt-bravama je narušio reputaciju GM i pokrenulo niz reformi u tom preduzeću. Nova direktorka, Meri Bara pojačala je mere nadzora bezbednosti proizvoda, promenila proces razvoja proizvoda i počela da podstiče zaposlene da obelodanjuju sigurnosne probleme.

Uz to, GM je 2014. godine pregledao zaostala pitanja bezbednosti i pozvao na 84 vanredne popravke više od 30 miliona vozila, uključujući 27 miliona u SAD. Ove godine GM je izdao još 33 poziva na vanredne popravke 2,6 miliona vozila.

Izvor: Beta.rs

Foto: arhivačitanja : 789Komentari

575 miliona tuziteljima (ostecenima), a 900 miliona drzavi? Cist reket

Autor Srdjan 18 Sep 2015, 08:45

Nece to platiti GM, vec kupci i fanovi ovog americkog proizvodjaca.

Autor vojvoda 18 Sep 2015, 16:24