home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački proizvođač automobila Volkswagen dobio je naređenje od američkih regulatora da opozove pola miliona automobila zbog uređaja koji prikriva nivo zagađenja. Ovaj uređaj omogućava automobilima da prođu testove iako izbacuju 40 puta više gasova od dozvoljenog.

Američka agencija za zaštitu okoline je zauzela agresivniji stav o ovome i naredila opoziv koje će Volkswagen koštati 18 milijardi dolara. Ovo se odnosi na Jettu, Beetle, Audi A3 i Golfove proizvedene u periodu 2009.-2014. i Passate iz 2014. i 2015. godine.

"Korišćenje uređaja za anuliranje zagađenja kako bi se izbegli standardi je ilegalno i pretnja je javnom zdravlju", rekla je Cynthia Giles, pomoćnica administratora Kancelarije za izdavanje uverenja i dozvola SAD-a.

Ilegalni sistem omogućava automobilima da uoči kada je na testiranju izduvnih gasova i reaguje tako da smanji nivo zagađenosti. Te kontrole emisije se gase kada se automobil normalno koristi.

Kalifornija je učestvovala u ovoj istrazi i takođe je poslala Notu o prekršaju kompaniji Volkswagen.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 1062Komentari

Ovo je već klasičan kriminal. Bravo VW!

Autor moron 19 Sep 2015, 14:23

Ovo je obicna budalastina novokomponovanih sajber inzenjera.

VW, ali i drugi evropski proizvodjaci vec vise od 10 godina raspolazu softverom koji ne dozvoljava motoru da se vrti sa vise od 3000 obrtaja kad vozilo nije u pokretu, ali ne zbog ekologije vec zbog zastite samog motora, prvenstveno turbine.
Za razliku od, za generaciju naprednijih i visestruko kvalitetnijih evropskih, prvenstveno nemackih automobila, vecina americkih vozila nema ovakav softver.
Americki sajber izenjeri po raznim agencijama za bezbednost ocigledno ne poznaju materiju, ili mozda razloge za napad treba potraziti u necemu drugom.
Ne sme se zaboraviti nedavni dogadjaj kada su kuke i motoke podignute na japansku Toyotu zbog onih famoznih patosnica.

Amerima bi vise prilicilo da se pokriju usima. Bar kada je kvalitetan automobil u pitanju.

Autor vojvoda 19 Sep 2015, 20:14

a evo naravno i cuvenih teorija zavere ... i to protiv volkswagena, kompanije koja je niko i nista u americi. pa nista, nek se jadni oni povuku iz amerike kad je tolika nepravda ucinjena prema njima - osim malog broja srba i bosanaca nece bas nikome nedostajati.

Autor mile antena 19 Sep 2015, 20:28

Vojvoda,
Ja sam to imao i na novom i na prethodnom Akordu. Samo je ovde do 4000 bilo čini mi se... Moguće jer su benzinci.
Poz

Autor Raziel 19 Sep 2015, 21:59

http://time.com/4041709/volkswagen-epa-clean-air/

Autor mile antena 21 Sep 2015, 06:28