home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi Beta, ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je optimista po pitanju dogovora o izvozu Fijatovih automobila na rusko tržište i dodao da je do zastoja došlo jer se čeka dogovor sa Kazahstanom.

Fijat nije izvoz na jedno ograničeno tržište, već na tržište koje ima Kazahstan i Belorusiju. Trenutno se razgovora sa Kazahstanom da se on saglasi sa izvozom fijatovih automobila, mi saglasnost Ruske federacije već imamo, ali Kazahstan u tome ima svoje interese”, rekao je Vujović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Upitan da li optimista i hoće li se taj dogovor finalizovati, on je odgovorio da jeste.

Izvor: Beta.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Fiat

Premijer Vučić izjavio da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz Fijata u Rusiju bez carine

Kako prenosi Tanjug, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju Fijatovih vozila bez carine.

"Kada je reč o Fijatu, neki mi se smeju što treći put pitam Putina za “fijat”. Pa pitaću ga 50 puta ako treba i jednom ćemo da dobijemo tu dozvolu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je objasnio, to je potrebno jer oko Fijata 10.000 ljudi ima posao.

"I ako uspemo da prodamo 10.000 automobila u Rusiji mi smo za tih 10.000 automobila uvećali naš BDP, radnici će moći da imaju veće plate, neki novi da se zaposle", rekao je Vučić.

On je dodao da će pozvati i nadležne u Kazahstanu, za koji se govori da blokira dobijanje dozvole, kako bi se ta blokada uklonila.

Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000. godine, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović izjavio je da su razgovori o izvozu “fijata” u Rusiju bili konstruktivni. Vukasović, koji u Moskvi boravi u degelaciji privrednika Srbije, kaže da bi možda već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila iz Kragujevca, čime bi automatski carine bio oslobođen i izvoz ruskih automobila u Srbiju.

Izvor: Tanjug.rs čitanja : 615Komentari

Čak i da nam ukinu carinu, ako FIAT uspe da proda 1000 500L automobila na ruskom tržištu, ja im skidam kapu. Pa kad na mnogo većem, ekonomski moćnijem i za taj model "prirodnijem" tržištu 500L se proda u "svega" nekoliko hiljada primeraka onda znaj koliko je sati. Na ekonomski najjačem tržištu na svetu uz sav silni marketing sa mnogim holivudskim zvezdama, čak i sa Papom nisu uspeli da ožive prodaju 500L modela. Jednostavno "promašen" model. Jedina gora stvar od velike prodaje (kao nekad sa Yugom), je jako slaba prodaja.

Autor Zastava 29 Okt 2015, 16:27