home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kako prenosi RTS, američke vlasti su ponovo optužile nemački "Folksvagen" da je nameštao testiranje izduvnih gasova i to kod 10.000 automobila sa jačim dizel-motorima kako bi se na testovima prikazalo da emituju manje gasova nego što to stvarno čine, javile su agencije.

"Folksvagen" je postavio softver kod oko 10.000 vozila, modela za 2014, 2015. i 2016, naveli su američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Kalifornijski odbor za kvalitet vazduha.

Softver je instaliran na trolitarske motore koje koriste modeli "audi A6 kvatro", "A7 kvatro", A8, A8L, Q5 i "porše kajen", kao i "folksvagen tuareg", navodi se u saopštenju EPA, preneo je AFP. Automobili su na putu emitovali devet puta više azotnih oksida nego što dozvoljavaju standardi EPA, saopštila je ta agencija, a prenosi AP. Novi softver je otkriven testiranjem, rekla je predstavnica EPA Sinitija Džajls.

"Folksvagen" je danas demantovao da je postavio takav softver na jače dizel-motore.

"'Folksvagen' ističe da nikakav program nije ugrađen u trolitarske dizel-motore V6" kako bi se izmenilo testiranje zagađenja, navodi se u saopštenju te nemačke kompanije. Američke vlasti su prvobitno u septembru optužile "Folksvagen" da je u vozilima sa četvorocilindarskim dizel-motorom postavljao softver koji omogućava lažne rezultate na testovima izduvnih gasova.

"Folksvagen" je potom priznao da 11 miliona njegovih dizel-automobila širom sveta ima taj program.

Izvor: Rts.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Audičitanja : 775Komentari

sta ce nemci vec da lazu i petljaju kao i kad su lazirali anketu da su najprodavaniji! bitno da oni truju sve zive iako se to nekome cini bezazleno jer misli sto zivi u srbiji stvar nije ni malo naivna! njih kao brend treba ukinuti !

Autor ocko 02 Nov 2015, 23:52

zato je e peugeot prvi u svetu po emisiji stetnih gasova i trovanja:) dokazano da ne lazu

Autor zoca 02 Nov 2015, 23:54

Logično. Svaki BlueMotion je BlueMotion. Samo plavi dim ... i "magla".

Autor moron 03 Nov 2015, 07:38