home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Poznati hrvatski inovator i preduzetnik otkriva što nas očekuje u bliskoj budućnosti. Mate Rimac koji je sve samo ne prosek hrvatskog preduzetnika, a čije ime je već duže vreme poznato širom sveta zbog Concept One superautomobila i svih jedinstvenih inovacija koje su u njega ugrađene, održao je vrlo originalno keynote izlaganje sa svojom vizijom budućnosti prevoza na ovogodišnjem IT Biz Crunch Forumu koji se održao u okviru ICT Gold Award konferencije u organizaciji medijske kuće Vidi.

U toj budućnosti nećemo posedovati vlastiti automobil, najavljuje Mate Rimac, jer je resurs većinu vremena neiskorišćen, a saobraćajne gužve u svetskim megapolisima ne daju drugu opciju nego razvoj autonomnih električnih vozila on-demand.

Prototip prevoza budućnosti, koji je zamišljen od strane Mate Rimca je da korisnik preko pametnog telefona naruči automobil, on potpuno autonomno dođe po njega, odveze ga na odredište pomoću sistema samoupravljanja, te nakon toga nastavi dalje na svoje odredište.

Nakon te ekskluzivne prezentacije o kojoj su prikazani materijali o kojima će se još puno pričati, Rimac se uključio u okrugli sto u društvu preduzetnika, inovatora i investitora, Borisa Nemšića, Nenada Bakića, Dražena Mavrića, te moderatora Dubravka Merlića. Tokom razgovora o inovacijama, složio se sa svima prisutnima, ali i posebno naglasio da same inovacije i patenti bez realizacije nemaju smisla.

Originalna razmišljanja Mate Rimca mogu se shvatiti i kao neprocenjivi saveti za svakog ko razmišlja o svom globalnom biznisu, budući da dolaze od vrlo uspešnog inovatora i preduzetnika, pa evo nekoliko koje je uputio okupljenima na IT BIZ Crunch forumu:

Patentiranje

Rimac je pre svega objasnio razloge zbog kojih je odlučio da više neće prijavljivati patente za svoja tehnološka rešenja.

- U početku sam gubio puno vremena s papirima za patentiranje. Kad smo mi prijavili našu prvu bateriju za patentiranje, pa do kada smo dobili patent, već smo bili 5 generacija dalje. Za našu industriju to uopšte nema smisla. Radije želimo biti cutting edge i brzi u razvoju, pa kad nas netko iskopira da smo mi već puno dalje, naglašava Rimac.

Konkurencija

U daljem razgovoru Rimac je svima okupljenima otkrio da njegova firma nema šta da skriva, te konkurenciju ne doživljava kao pretnju i rado im bez ikakvih ograničenja pokazuje svoj pogon i projekte na kojima radi što baš nije slučaj s ostalim proizvođačima u svetu.

- Mi smo jako otvoreni, pa našim konkurentima, kupcima i svima ostalima, omogućavamo da prođu celu firmu s fotoaparatima. Želimo da ova industrija raste i da svi zajedno rastemo, a ne da smo jedni protiv drugih, navodi.

Sajmovi inovacija

Rimac se takođe osvrnuo i na sajmove inovacija, rekavši da ih je on do sada već mnogo prošao i to širom sveta, te je ujedno malo kritikovao sistem nagrađivanja inovacija, ali i same inovatore jer se previše bave samim inovacijama, a ne konkretnom razradom ideja i njihovom monetizacijom.

- Imam utisak da cila ta ekipa voli ići malo van i da im to neko plaća, da jedu i piju na račun države. Od 1.000 takmičara realno nešto vredi njih 16-17 koji dolaze kući s medaljama. I onda čujete "pet Hrvata se vratilo s 4 zlatne medalje. Ja imam pune zidove medalja i to ništa ne znači samo za sebe, izjavio je Mate.

Realizacija

Glavni problem s inovacijama je za Rimca u tome što inovatorima nedostaje smisao za realizaciju projekata.

- Treba se više fokusirati na realizaciju. Dok sam ja išao na takmičenja jedna žena je donela salatu od graška i za to dobila nagradu za inovaciju. Treba se više fokusirati na startupove, na komercijalizaciju, znači ne na ideje, nego na komercijalni proizvod.

Autonomni automobili

Obzirom da predstavlja autoindustriju, Rimac nije propustio priliku reći dosta bitno razmišljanje vezano za njenu budućnost.

- Gotovo svi imamo automobil, a malo ga koristimo. Jednom kada vožnja automobilom postane autonomna, biće bolje iskoristiva, a svi ćemo tom tehnologijom moći da se služimo, ističe Rimac.

Izvor: Economy.rsčitanja : 1272Komentari