home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Svetska automobilistička asocijacija, popularna FIA, koja okuplja 111 autoklubova širom Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, napravila je zanimljiv film u kojem korisnicima objašnjava koje sve podatke o njima otkriva automobil povezan na Internet.

Većina novijih automobila sad dolazi s naprednim infotainment sistemima, koji su povezani i s računarom automobila, ali i vašim mobilnim telefonom. Povezani su i na Internet, tako da sve prikupljene podatke, ako treba mogu negde i poslati.

Primeri podataka koji su dostupni su lokacije gde se nalazite, ali i gje ste boravili, dobijene iz sistema za navigaciju unutar automobila.

Veza s računarom automobila otkriva sve tehničke detalje o vašem automobilu, kao i njegovo trenutno stanje.

Prikupljaju se i potencijalno distribuiraju informacije o vašim vozačkim navikama, broju intenzivnih kočenja koja su aktivirala npr. ABS i slično...

Najveći sigurnosni rizik svakako predstavlja i naizgled vrlo korisna usluga povezivanja mobilnog telefona s automobilom, ali tada se s infotainment sistemom sinhronizuju svi vaši kontakti i slične privatne informacije. Zabrinuti? Trebate biti!

Izvor: Economy.rsčitanja : 1201Komentari