home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vozači u Srbiji koriste aplikacije putem kojih se međusobno obaveštavaju gde su patrole, ablenduju jedni drugima ukoliko ima ušuškanih policajaca, a i radio-stanice redovno prenose poruke čitaoca koji javljaju gde su saobraćajci

Vozači u Srbiji dovijaju se na nekoliko načina kako bi izbegli policijske patrole koje vrebaju one nesavesne među njima. Kako bi izbegli kazne, koriste aplikacije putem kojih se međusobno obaveštavaju gde su patrole, zatim, ablenduju jedni drugima ukoliko ima ušuškanih policajaca, a i radio-stanice redovno prenose poruke čitaoca koji javljaju gde su saobraćajci.

Naši vozači, naime, najviše se o patrolama informišu putem dve aplikacije. Jedna je “Naša patrola”, koja samo tome i služi, a druga je navigacija www.waze.rs koja vozačima pruža mogućnost da ostave komentar i gde su gužve, saobraćajne nezgode, ali i gde su policijski punktovi.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović , pre svega, podseća da je cilj policije da spreči vozače da čine prekršaje, a ne da ih kažnjava.

– Da li će vozač da uspori kad vidi policiju ili zato što mu neko ablenduje, svejedno je, bitno je da neko ne izazove saobraćajnu nesreću, da neko ne pogine…. Što se tiče aplikacija, tu ima jedan problem u vezi sa vožnjom u alkolisanom stanju ili pod dejstvom narkotika. Recimo, vozač koji je popio više nego što je trebalo, pre nego što sedne na motor otvori aplikaciju, vidi gde ima policija i onda sebi isplanira put od tačke A do tačke B, i stigne na cilj u alkoholisanom stanju – navodi Okanović.

On je mišljenja da ne postoji mehanizam kojim se ovakve aplikacije mogu zabraniti. Usput, on podseća da bez obzira na sva ova pomagala,niko od vozača ne treba da zaboravi da postoje i mobilne policijske patrole, presretači…

– A, da li ovakve aplikacije utiču na smanjenje saobraćajnih nezgoda i nesreća, i napisanih kazni, trebalo bi da pokaže neko istraživanje, ali je definitivno da one ohrabruju vozače da voze smirenije – kaže Okanović.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Tanjug.rsčitanja : 1216Komentari

Ahahha da sprecava! Narod mora da bude protiv policije!

Autor NEKO 19 Avg 2016, 08:38

Ovaj Okanović deluje kao potpuno neobrazovano za materiju kojom pokušava da se bavi. Kao da radi u Informeru ili Kuriru.

Autor AR 55 19 Avg 2016, 09:16

Kakva drzava takav je i taj Okanovic! BRdo gluposti se cuje od tog coveka. Ali knjizica je knjizica..

Autor NEKO 19 Avg 2016, 11:02

I ko mu to kaze? AR55. DR Mr saobracajnih nauka. Ma daaaaj!

Autor Sinbad 19 Avg 2016, 14:59

Cinjenica je da ima dosta divljanja. Nedavno sam se kretao u koloni od Ljiga ka Rudniku, koju je dosta bahato preticala jedna mecka karavan C klase. Uglavnom preko pune linije i po par vozila. I mene je pretekao na punoj i naleteo na patrolu,koja ga je zaustavila.
Posle samo par minuta me je opet pretekao, sto znaci da ga je ona patrola pustila
Ne znam ko je, ali par puta je gadno ugrozio ostale ucesnike.

Autor moron 19 Avg 2016, 21:00

Off Topic

Cisto da ostali ucesnici u saobracaju znaju dio koji mi vidimo.
Znaci ukoliko ste na narandzastom polju. Onda ste nam u tzv. mrtvom uglu.
Tu smo mi nemocni da zastitimo Vas zivot.
Imajte na umu ovu sliku kada god pokusavate nas obici, preteci i slicno.Iz ugla nas vozaca kamiona a i autobusa ovo je jako bitno da znaju i da vode racuna vozaci malih automobila.Pusti ovo Auto u etar,mnogo ljudi strada zbog ovoga..

http://www.upslike.net/imgdb/FB_IMG_1471854540757-3574d1.jpg

Autor Renault Terminator 22 Avg 2016, 10:31

http://novaborba.co.rs/najnovije/sredjivao-kazne-javnim-licnostima-preti-mu-zatvor-sto-je-gledao-kroz-prste-bekuti-bajatovicu-kezmanu

Autor P1 26 Sep 2016, 07:10