home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kompanija Reno predstavila je u Zagrebu umodele električnih vozila Twizy, ZOE i Kangoo Z.E.

Energetski portal je ispratio ovaj događaj, a neka od vozila smo imali priliku i da testiramo.

Ovom priikom su istaknute karakteristike pomenutih vozila, kao i aplikacije koje je Reno razvio, a koje olakšavaju punjenje baterija na javnim stanicama za punjenje električnih vozila.

Takođe, prezentovan je i način rada stanica za punjenje električnih vozila, kao i mreža ELEN stanica.

Istaknuto je da je Reno povećao prodaju električnih vozila između 20 i 30 odsto, a u narednom periodu se očekuje dalji rast potražnje.

Izvor: Energetskiportal.rs

Video: Automarket.hr

Hrvatska dobija 30 novih stanica za punjenje električnih vozila

Evropska komisija je sufinansiranje projekta NEXT–E, u kojem kao deo međunarodnog konzorcijuma energetskih kompanija iz šest zemalja srednje Evrope, učestvuje i Hrvatska elektroprivreda.

Reč je o projektu koji će HEP-u omogućiti postavljanje ukupno 30 novih stanica za punjenje električnih vozila – 26 brzih (minimalne snage 50 kW) i 4 ultra brze stanice najnovije tehnologije (minimalne snage 150 kW). Sve stanice će biti višestandardne, što znači da će se na njima moći puniti svi postojeći kao i nadolazeći modeli električnih vozila. Postojeće i nove stanice tako će činiti jedinstvenu HEP-ovu mrežu, odnosno javnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

Kako je saopšteno iz HEP-a, ukupno trajanje projekta je tri godine, a udeo sufinansiranja Evropske unije iznosi čak 85 odsto troškova svakog od člana konzorcijuma, za šta je osigurano 20 miliona evra, što je najveći iznos u fondu Connecting Europe Facility (CEF) ikada odobren za segment razvoja e-mobilnosti. Projekt NEXT-E predviđa postavljanje ukupno 252 stanice za punjenje električnih vozila (222 brze i 30 ultrabrze) u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji.

Izvor: Energetika-net.comčitanja : 769Komentari

"Istaknuto je da je Reno povećao prodaju električnih vozila između 20 i 30 odsto, a u narednom periodu se očekuje dalji rast potražnje."
ocekivano. cim domet bude 500km i jace,cene na nivou "normalnih" automobila,bice bum,to je sigurno.a to je pred vratima.

Autor BMW SERIES 8 03 Jul 2017, 08:43