home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo V60

Nekoliko nedelja nakon što je vlasnik kineske kompanije Geely Šufu Li postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera, krenule su prve glasine o saradnji Mercedesa i Volvoa.

Geely je većinski vlasnik švedskog proizvođača koji je upravo zahvaljujući ovom partnerstvu postao ozbiljan igra na tržištu premijum automobile.

Sada kada je Li "ušao" u i Daimler, lokalni mediji najavljuju da bi nemački gigant mogao da kupi deo akcija Volvoa i uspostavi saradnju dva proizvođača. Naglašava se da bi to bilo tehnološko partnerstvo, pre svega na razvoju električnihvozila, ali da bi Mercedes mogao i da snabdeva Volvo sa motorima i drugim komponentama.

Li je u februaru kupio 9,69 odsto akcija Daimlera za devet milijardi dolara. Kineski milijarder veruje da će ogromni troškovi ulaganja u razvoj tehnologije električnih i autonomnih vozila rezultovati dominacijom tek nekoliko proizvođača na tržištu. On vidi spajanje i partnerstva u industriji kao najbolji način da se opstane u ovom poslu. Li je nakon kupovine akcija Daimlera demantovao navode da planira u skorije vreme da kupi dodatne, te istakao da će se u potpunosti poštovati kompanijske planove i upravljačku strukturu koju izuzetno ceni.

* Geely je kupio Vovo 2010. za 1,8 milijardi dolara, a prošle godine je postao većinski vlasnik i britanskog Lotusa. Kompanija je takođe navodno planirala kupovinu udela u BMW i Fiat-Chrysler grupaciji.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 497Komentari