home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polovnjaci

Kako piše B92, trgovac polovnim automobilima iz Sjedinjenih Država vraćao je pređenu kilometražu u proseku za oko 200.000 km po prodatom vozilu.

Praksa preprodavaca automobila da polovnjake prodaju sa vraćenom kilometražom nije zastupljena samo u Srbiji, već je prisutna i u mnogim uređenijim zemljama od naše. Tako je ove godine u Španiji održano suđenje organizovanoj grupi koja je manipulisala kilometražom na 305 automobila kod više od 150 auto dilera u toj zemlji.

Najnoviji slučaj prevare sa kilometražom zabeležen je u Alabami, SAD. Američka federalna vlast optužila je Rendija Grina, vlasnika firme za prodaju automobila u Hantsvilu, da je vratio kilometražu na najmanje 12 vozila prodatih između oktobra 2014. i novembra 2016. godine.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je Grin na prodatim automobilima u proseku vratio kilometražu za oko 122.000 milja (skoro 200.000 km). Najdrastičniju je slučaj vozila koje je prevarenom kupcu prodato sa 218.000 milja manje (oko 350.000 km) nego što je realno prešlo.

Međutim, organi gonjenja nisu sigurni da su istragom obuhvaćeni svi automobili koji su bili predmet prevare, pa pozivaju vlasnike vozila koji sumnjaju da im je Rendi Grin prodao auto sa vraćenom kilometražom da prijave slučaj vlastima.

Grinu će se suditi na osnovu 15 različitih optužnica, od čega je 12 u direktnoj vezi sa prevarom kupaca putem vraćanja pređene kilometraže. Za svaki auto na kome je vratio kilometar sat preti mu kazna do 3 godine zatvora i do 250.000 dolara, a prema važećem zakonu ukupno bi mogao da bude kažnjen sa maksimalnih 30 godina zatvora.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 818Komentari