home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zima

"Putevi Srbije" su u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom Srbije oformili novu mrežu automatskih meteo stanica, koja će doprineti daleko bržoj reakciji putara.

Jedna od brojnih novina u izmenjenom Zakonu o bezbednosti saobraćaja je i novo "radno" vreme Zimske službe Javnog preduzeća "Putevi Srbije". Od ove godine, odnosno od danas, Zimska služba je aktivna od 1. novembra do 1. aprila, što se poklapa i sa obavezom vozača da svoja vozila opreme zimskim paketom, koji podrazumeva zimski set guma i lance.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka, svih 25 putarskih preduzeća dočekuju spremno ovaj najzahtevniji deo godine.

U Srbiji postoji 169 baza i punktova koji imaju zadatak da čiste državne puteve prvog i drugog reda. Prisustvo posebne mehanizacije u putnim bazama na autoputevima je neprekidno 24 časa, a na ostalim putevima između 8 i 16 časova.

U slučaju padavina, određeni su i rokovi do kada određena deonica mora biti očišćena. Tako putevi prvog prioriteta moraju biti očišćeni u roku od četiri sata nakon prestanka padavina, putevi drugog prioriteta u roku od šest sati, a trećeg – osam sati. Zanimljivo je da se putevi prvog prioriteta posipaju čistom solju za otapanje snega i leda, dok se deonice koje pripadaju drugoj i trećoj kategoriji posipaju mešavinom soli i rizle.

U saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom Srbije, oformljena je nova mreža automatskih meteo stanica, koja će doprineti daleko bržoj reakciji putara.

Poseban fokus će biti na određenim deonicama puteva prvog i drugog reda:

- mostu Gazela, prevoju Bubanj potok, Begaljičkom brdu i prevoju Mečka (autoput Beograd – Niš),

- prevoju Čestobrodica, (put Paraćin – Zaječar),

- usponima Rušanj i Rudnik (Ibarska magistrala),

- prevoju Zlatibor

- prevoju Popadija (put Mejdanpek – Negotin),

- prevoju Tresibaba (put Knjaževac – Niš),

- prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac),

- prevojima na Fruškoj Gori – Iriški venac i Banstol,

- širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,

- mostu kod Beške (autoput Beograd – Novi Sad)

- prevoju Jaram (put Brzeće – Kopaonik)

- mostu preko Save (obilaznica oko Beograda, deonica Dobanovci – Ostružnica)

- zoni mosta Prijevorac (put Borova Glava – Kokin Brod) i

- mostu Batajnica sa rampama, u petlji Batajnice (autoput Beograd – Novi Sad).

Svi učesnici u saobraćaju mogu da se informišu o stanju na putevima preko portala putevi-srbije.rs i mobilne aplikacije "Putevi Srbije". Pored aktuelnih informacija, na ovim plaformama je moguće videti interaktivnu mapu Srbije sa informacijama od stanju svih radova i obustavama saobraćaja.

Izvor: Mondo.rs

Foto: Guliver/Getty Imagesčitanja : 572Komentari