home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia enterijer

Ljudi uglavnom uživaju u muzici tokom vožnje i imaju čak i omiljenu listu pesama, ali navodno sve pesme nisu baš sigurne za slušanje dok ste za upravljačem.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Moneybarn otkriva da je većina pesama koje favorizuju vozači u stvari opasna. Muzika koja povećava broj otkucaja srca vozača iznad 120 u minutu može da ima negativan uticaj na vožnju, odnosno može da rezultira bržom vožnjom i većim brojem prekršaja u saobraćaju.

"Ako vam pažnju okupiraju pesme koje slušate u automobilu, možda bi trebalo da ih zamenite nekim drugim pesama", kaže šefa marketinga u Moneybarnu Tima Schwarza.

Istraživanje Moneybarna je obuhvatilo 96 najpopularnijih pesama na Spotifyju, a kao najopasnija je izdvojena pesma "American Idiot" (Green Day). Zatim sledi pesma "Party in the USA" (Miley Cyrus), treća je "Mr. Brightside" (The Killers), četvrta "Don't Let Me Down" (The Chainsmokers), a peta "Born to Run" (Bruce Springsteen).

Zanimljivo, manje od 30 posto najpopularnijih pesama na Spotifyju su ocenjene kao "sigurne" tokom vožnje.

Pet najsigurnijih pesama za slušanje tokom vožnje su "Stairway to Heaven" (Led Zeppelin), "Under the Bridge" (Red Hot Chili Peppers), "God's Plan" (Drake), "Africa" (Toto) i "Location" (Khalid).

U istraživanju je utvrđeno da na vožnju negativno ne utiču samo tempo i "energija" pesme, nego i glasan zvuk povećava vreme reakcije vozača i broj otkucaja srca.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 575Komentari