home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW X5 Hybrid

Nemački BMW je objavio da može postići kod hibridnih automobila da se prebace na isključivo električni pogon u delovima gradova gde je zagađenje vazduha veoma veliko.

Taj potez bi im pomogao da konkurišu tipovima vozila s isključivo električnim pogonom, a o njemu razmišljaju budući da mnogi gradovi pokušavaju da stvore zone unutar grada bez štetnih emisija.

Automobil bi tako automatski blokirao rad motora s unutrašnjim sagorevanjem, kaže član upravnog odbora BMW-a zadužen za razvoj Klaus Froehlich agenciji Rojters na sajmu automobila u Los Anđelesu.

Zbog sistema povezivanja i navigacije kod BMW-ovih vozila, automobili se mogu modifikovati tako da automatski onemoguće rad motora, izjavio je Froehlich, dodajući da novi SUV X5 može da prevali i do 80 kilometara isključivo na električni pogon.

BMW trenutno takvu tehnologiju prezentuje lokalnim vlastima u nemačkim gradovima koji bi mogli da budu primorani da zabrane dizelske automobile zbog velikog zagađeneja okoline, a kako bi udovoljili propisima EU-a o čistom vazduhu.

Globalne restrikcije zagađenja vazduha iz automobila, nakon skandala s lažiranjem emisijama iz dizelskih automobila proizvođača Volkswagena iz 2015., podstakle su gradove poput Londona, Pariza i Štutgarta da razmotre zabranu automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, klijenti oklevaju s kupovinom električnih vozila zbog nedovoljne infrastrukture za punjenje baterija, pa hibridna vozila za sada ostaju atraktivnija opcija.

Takva vozila bi mogla da budu veoma važna u regijama kao što je Evropa, gde većina vozača ne poseduje više vozila za različite namene, napominje Froehlich.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 822Komentari