home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Sajam Frankfurt

Razlozi otkazivanja leže u visokim cenama izlaganja, finansijskim poteškoćama proizvođača vezanim uz smanjenje emisija CO2 i ciljanoj usmerenosti na potencijalne kupce

Da svetski proizvođači automobila sve više koriste drugačije oblike predstavljanja svojih najnovijih proizvoda od uobičajenih autosalona i nije neka novost. Setimo se samo ove godine kada je Ford u Evropi upriličio predstavljanje nove Kuge i Explorera na zasebnom događaju u aprilu ili najnovije svetske premijere Škodine palete Superb modela i električnog modela Citigo e iV na Svetskom prvenstvu u hokeju u Slovačkoj. Ipak, neki autosaloni, bar u Evropi tradicionalno su izuzetno posećeni, a pri tom mislimo na Ženevu i naizmenično svake druge godine Frankfurt i Pariz, ali kako prenosi nemački Auto Motor Sport čini se da će ovogodišnji IAA 2019 u Frankfurtu ostati bez dosta izlagača.

Frankfurt Motor Show otvara svoja vrata ove godine 12. septembra i traje do 22. septembra, ali već sada je izvesno da najmanje 22 marke automobila neće izlagati svoje reprezentativne adute ove godine. Već pre mnogo godina, Volvo je najavio da će marka biti zastupljena samo, bar što se evropskih autosalona tiče, na salonu automobila u Ženevi u martu. Paris Motor Show, kao i IAA su za njih otpali. Takođe otkazali su svoje nastupe i ovi proizvođači automobila: Rolls-Royce, Aston Martin, Nissan, Renault Alpine, Dacia i Mitsubishi, kao i GM marke Chevrolet i Cadillac.

I Mazda je to objavila pre nekog vremena. Umesto toga, odlučili su da krajem maja počnu obilazak Nemačke s 'fleksibilnim pop-up štandom' na mestima na kojima se okuplja veći broj potencijalnih kupaca. Njihova turneja počinje u Berlinu u Sony Centru, zatim u Norderneju (ostrvo u Istočnoj Friziji u Severnom moru), Dizeldorfu, Rostoku, Drezdenu i IFA u Berlinu su na programu takođe.

Toyota se isto tako neće pojaviti u Frankfurtu ove godine. Odabrali su druge načine kako bi privukli kupce. U Frankfurtu neće biti ni PSA marki Peugeot, Citroën i DS. I ove marke su odabrale drugačije oblike predstavljanja, ali Opel iz iste grupacije PSA, s obzirom da se još uvek smatra domaćom markom, odlučio je da bude prisutan u Frankfurtu.

Čak se ni Fiat Chrysler sa svojim markama Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Jeep i Abarth tamo neće pojaviti. Kao ni Suzuki ni Subaru. Tesla i Infiniti takođe bi mogli da se odluče da ne izlažu svoje automobile na autosalonu IAA 2019. Kako prenosi list Bild, konačna odluka još nije doneta.

Jedan od razloga za izostanak velikog broja proizvođača je visoki najam štanda na sajmu u Frankfurtu. Osim toga, neki proizvođači se oslanjaju na vlastite događaje kako bi predstavili svoje nove proizvode ciljajući na određenu publiku. Bavarski premium proizvođač BMW, na primer, za svoj štand na sajmu IAA potrošitće samo 6 umesto 25 miliona evra, a umesto 11.000 zakupiće samo 3.000 kvadratnih metara. Tako će prema Bildu, BMW-ov ovogodišnji izložbeni prostor biti manji od onog Opelovog 2017., koji je bio veličine 3.200 metara.

Martin Zimmermann je objasnio Renaultov izostanak Auto Motor Sportu: 'Autosalon IAA 2019. ne odgovara ovaj put našim novim proizvodima', rekao je predsedavajući odbora komunikacija Renaulta Nemačka. Prema Zimmermannu, ta odluka u osnovi nije uperena protiv IAA, i važi samo za 2019. godinu Osim osnovne marke Renault, ni Dacia ni marka Alpine neće imati svoj izložbeni prostor u Frankfurtu.

Na prošlom izdanju Frankfurta u septembru 2017. Alfa Romeo, Aston Martin, DS Automobili, Fiat, Infiniti, Jeep, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Tesla i Volvo nisu učestvovali. Organizator Udruženje automobilske industrije (VDA) će koncept IAA morati da promeni. VDA predsednik Bernhard Mattes najavljuje da u budućnosti neće izlagati samo etablirani proizvođači i dobavljači, već i dobro poznate IT i tehnološke kompanije. 'Prelazimo s tradicionalne izložbe prema dinamičkom događaju', rekao je Mattes.

Izvor: Tportal.hrčitanja : 732Komentari