home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo gama

Potražnja za novim automobilima u Evropi je ponovo smanjena u junu, nakon stagnacije u prethodnom mesecu, pokazali su podaci udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA.

U junu je u 27 članica Evropske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrovano ukupno 1,446 miliona novih automobila, što je za 7,9 posto manje nego u istom mesecu prošle godine, pokazali su podaci udruženja.

Tako se, nakon majske stagnacije, nastavio trend pada potražnje za novim automobilima, što u ACEA-i pripisuju malom broju radnih dana u EU u prošlom mesecu.

Pad potražnje je zabeležen na svim vodećim tržištima, a najveći je bio u Francuskoj i Španiji gde se prodaja smanjila 8,4 odnosno 8,3 posto. Slede Velika Britanija s padom potražnje za 4,9 posto, Nemačka, gde se smanjila 4,7 posto, te Italija, s 2,1 posto manje registrovanih novih automobila.

Slabiju potražnju su u prošlom mesecu beležile i zemlje ′nove′ Evrope, koje su u prethodnim mesecima beležile visoke stope rasta, iako je ukupna prodaja deset puta manja nego u grupi ′stare′ Evrope.

U junu je tako prodaja automobila u zemljama ′nove′ Evrope smanjena tri posto.

Smanjilo se i najveće istočnoevropsko tržište - poljsko, za 2,3 posto.

Pad potražnje u prvoj polovini godine

U prvoj polovini 2019. godine u 27 zemalja članica EU-a je registrovano ukupno 8,2 miliona novih automobila, što je za 3,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Među vodećim evropskim tržištima veću potražnju za novim automobilima je u posmatranom periodu beležila samo Nemačka, za skromnih 0,5 posto.

Najviše se smanjila potražnja u Španiji, za 5,7 posto. Slede Italija i Velika Britanija s padom prodaje za 3,5 odnosno 3,4 posto. Najblaži pad je zabeležila Francuska, za 1,8 posto.

U celoj ′staroj Evropi′ broj registrovanih novih automobila je smanjen u prvoj polovini godine za 3,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Zemlje ′nove′ Evrope u celini su beležile su 1,4-procentni rast, izračunali su u ACEA-i.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rs

Najveći pad beleže kompanije Nisan, Volvo i Fijat Krajsler Automobili (FCA)

Prodaja novih automobila u Evropi pala je za 7,9 procenata u junu, pri čemu najveći pad beleže kompanije Nisan, Volvo i Fijat Krajsler Automobili (FCA), prema danas objavljenim industrijskim podacima. Na ovoliki pad uticaj je imao kalendarski faktor, budući da je jun imao dva prodajna dana manje na većini tržišta, prenosi agencija Rojters.

Broj registracija u prvom polugodištu 2019. godine opao je za 3,1 posto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, navodi ACEA.

Evropskim proizvođačima automobila, slabljenje domaće tražnje uz oštar pad prodaje u Kini i na tržištima u usponu može doneti još jača upozorenja vezano za profite.

Nisanovi modeli doprineli su tome da u junu zabeleži pad prodaje od 26,6 odsto, dok je kompanija Volvo Automobili, u vlasništvu kineskog Gilija, zabeležila pad isporuka od 21,7 procenata.

Prošlog meseca je takođe opala prodaja kompanije FCA za 13,5 posto, zatim BMW-a za 10,1, Folksvagen Grupe za 9,6, kao i Mercedesove matične kompanije Dajmler i francuske Pežo-Sitroen grupe za po 8,2 procenta. Pežoov domaći rival Reno je pretrpeo manji pad od 3,9 posto, navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug.rsčitanja : 265Komentari