home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia i Aptiv

Prvi slučaj ravnopravnog odnosa između automobilista i tehnoloških kompanija

Koncern Hyundai Motor Group (HMG), koji čine Hyundai, Kia i Hyundai Mobis, koji je dobavljač delova za prvu ugradnju u vozila Hyundai i Kia, te kompanija Aptiv obznanili su osnivanje zajedničke kompanije (joint venture) za razvoj autonomne vožnje. Ovo partnerstvo združuje jednu od najinovativnijih kompanija na području automobilskih tehnologija i jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.

Preduzeće u zajedničkom vlasništvu će razvijati sisteme 4. i 5. stepena autonomne vožnje, namenjene komercijalnoj upotrebi

Preduzeće će unaprediti dosadašnji rad na području dizajna, razvoja i komercijalne upotrebe 4. i 5. stepena autonomne vožnje i na taj način ojačati vodeći položaj partnera u globalnom ekosistemu autonomne vožnje.

Platforma za autonomnu vožnju već 2022. raspoloživa ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila

U preduzeću kreću sa testiranjem sistema bez vozača već iduće godine, dok će 2022. godine biti raspoloživa platforma za autonomnu vožnju – spremna za masovnu proizvodnju – koja će biti na raspolaganju ponuđačima robotskih taksija, upravljačima flote i proizvođačima automobila.

Ukupni iznos partnera u novom preduzeću čak 4 milijarde dolara – obe strane sa pola vlasničkog udela

Po dogovoru će partneri imati pola vlasničkog udela, a ulaganja u preduzeće su ocenjena na ukupno 4 milijarde američkih dolara. Aptiv će uložiti svoju tehnologiju autonomne vožnje, intelektualno vlasništvo i oko 700 zaposlenih, koji će biti fokusirani na razvoj različitih rešenja sa područja autonomne vožnje. Koncern Hyundai Motor Group, koji čine Hyundai Motor, Kia Motors i Hyundai Mobis, uložiće 1,6 milijardi dolara u novcu, a preostalih 400 miliona u različitim uslugama, istraživanjima i razvoju, kao i pristupu do intelektualnog vlasništva. Ova investicija predstavlja najveće finansijsko ulaganje ovog koncerna izvan Južne Koreje.

Partnerstvo jača zajedničku viziju bezbednije, ekološki prihvatljivije, povezanije i pristupačnije mobilnosti

Partnerstvo jača zajedničku viziju grupacije Hyundai-Kia i Aptiva kako bi nastala sigurnija, ekološki prihvatljivija, povezanija i pristupačnija mobilnost, kao i komercijalna upotreba najefikasnijih i najbezbednijih autonomnih vozila. Koncern ima na tom području bogato iskustvo sa vozilima Hyundai, Kia i Genesis, koji imaju dugu tradiciju i široku ponudu ekološki prihvatljivijih vozila – električna vozila (EV), hibridno-električna (HEV), plug-in hibridna (PHEV) i vozila na gorive ćelije (FCEV).

Kijin razvoj vozila na gorive ćelije – za koje je izvršni direktor Kijine centrale u Evropi Emilio Herera nedavno rekao da su »sledeća velika stvar«, traje još od 1997., kada su počeli sa testiranjem modela Sportage FCEV. Prvu komercijalnu upotrebu modela Sportage FCEV i Sorento FCEV možemo očekivati već 2022. godine.

Preduzeće će u Južnoj Koreji imati glavni tehnološki centar, bazu za prerade vozila i testiranje platforme za autonomnu mobilnost. Za očekivati je da će grupacija HMG, koja je izuzetno moćna na domaćem korejskom tržištu, koje je kao prvo na svetu dobilo 5G mobilnu infrastrukturu, dati dodatni elan razvojnim naporima novonastalog preduzeća i napraviti »kvantni iskorak«.

HMG i Aptiv: kreiranje bezbednog sveta bez vozača

Koncern HMG većinu prihoda ostvaruje zahvaljujući automobilima, čeliku i gradnji, a njegov portfelj uključuje i druga područja poslovanja, kao što su logistika, finansije, informacione tehnologije i usluge. Od ključnog značaja za delovanje i globalnu prepoznatljivost južnokorejskog giganta, koji širom sveta zapošljava oko 250.000 ljudi, najzaslužniji su Hyundai Motor i Kia Motors, kao i Hyundai Mobis, koji je zadužen za prvu ugradnju i originalne rezervne delove za pomenute marke automobila.

Početak testiranja autonomnih vozila koncerna započeo je 2015. u američkoj saveznoj državi Nevada. 2017. godine su tokom sajma zabavne elektronike CES sa modelom ioniq javnosti predstavili dostignuća na području delovanja samovoznih tehnologija u urbanoj sredini. 2018. je na autoputu uspešno predstavljen 4. stepen autonomne vožnje kada je 5 vozila Nexo, koje pokreću gorive ćelije, bez pomoći vozača prešlo razdaljinu od 190 kilometara od Seula do olimpijskog Pjongčanga.

Aptiv je globalno tehnološko preduzeće sa vodećom ulogom na području naprednih mobilnih rešenja koja uključuju sisteme prepoznavanja, programske algoritme, platforme za računanje, kao i distribuciju podataka i snage.

Inženjeri Aptiva zaslužni su za prvu automatsku vožnju od San Franciska do Njujorka 2015. godine (5472 km), koja je ujedno bila i prva komercijalna upotreba autonomnih vozila na svetu.

Aptiv ima na različitim kontinentima više od 100 autonomnih vozila, a između ostalog u Las Vegasu ima najveću komercijalnu flotu autonomnih vozila. Do danas je preduzeće obavilo više od 70.000 plaćenih autonomnih vožnji na više od 2.700 razdaljina, a pritom se može pohvaliti odličnom ocenom zadovoljstva korisnika -  4,95 od maksimalnih 5.

Transakcija, koja je predviđena na proleće 2020., trenutno čeka na odobrenje američkog regulatora.

PR saopštenječitanja : 618Komentari