home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Sunderland

Japanski proizvođač automobila Nissan je upozorio da bi u slučaju izlaska Britanije iz Evropske unije bez dogovora njegov model poslovanja u Evropi mogao da postane neodrživ.

Uvođenje 10-procentnih izvoznih carina nakon Bregzita bi ugrozilo poslovanje, poručio je predsednik uprave Nissan Europa Gianluca de Ficchy. To će se dogoditi ako Velika Britanija nakon Bregzita pređe na propise Svetske trgovinske organizacije (WTO), dodao je De Ficchy.

Zbog troškova prelaza na propise WTO-a "celi poslovni model za Nissan Europe dolazi u opasnost", upozorio je šef Nissanovog evropskog poslovanja, naglašavajući da bi primena novih propisa nakon Bregzita bez dogovora "stvorila ogroman problem".

"Još ne znamo tačno šta zapravo znači (Bregzit) bez dogovora", izjavio je De Ficchy za BBC. "Alternativa je puno a neizvesnost je velika", naglasio je on.

"Mogu samo reći da ako bude (Bregzit) bez sporazuma povezan s primenom 10-procentnih carina prema WTO-ovim propisima, to će stvoriti ogroman problem za čitavo evropsko poslovanje Nissan Europe", napominje.

"Ako budemo morali da se nosimo s 10-procentnim carinama na vozila koja izvozimo iz Ujedinjenog Kraljevstva u EU, a imajući na umu da ta vozila čine 70 posto ukupne proizvodnje, kompletan poslovni model postaće neodrživ", zaključio je De Ficchy.

Prilikom obeležavanja početka proizvodnje novog modela Jukea u Sunderlandu, šef Nissanovog evropskog poslovanja je istakao da kompanija namerava da nastavi proizvodnju u tom pogonu, najvećem u Velikoj Britaniji. Dodao je ipak da je teško planirati budućnost s obzirom na neizvesnost koju donosi Bregzit.

Japanska kompanija je objavila da je u pogon u Sunderlandu, gde se montiraju i modeli Qashqai i električni Leaf, uložila 100 miliona funti.

Novi Juke je projektovan i proizvodi se u Velikoj Britaniji i namenjen je evropskim tržištima. Dve trećine njegovih komponenti dolazi iz EU-a, navodi BBC. Nissan u Sunderlandu zapošljava 7.000 radnika a ima pogone i u Španiji.

Automobilska industrija je najveća robna izvoznica u Britaniji a izvozi se osam od 10 automobila proizvedenih u toj zemlji.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 346Komentari