home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes 450 SLC

Elvis Presley osim što je već za života postao legenda Rock'n'Rolla bio je poznat i kao veliki ljubitelj i poznavalac automobila, a po tom pitanju njegovo ime se najčešće povezuje uz Cadillacove i Lincolnove modele, ili čuveni BMW 507 Roadster koji je koristio u Nemačkoj za vreme služenja vojnog roka.

Ipak, Kralj je imao i nekoliko Mercedesovih modela, a njegov SLC 450 proizveden 1974. u vreme američke Malaise Ere (naftna kriza), koji se tamo prodavao od 1972. do 1980. godine, bio je jedan od njegovih najdražih automobila koje je voleo da vozi sam i nezapaženo.

Mercedes 450 SLC

Pokreće ga 4,5 litarska V8 mašina od 200 KS, a prema opisu vozila kuće Julien's Auctions koja će krajem meseca ponuditi vozilo na aukciji, Mercedes zlatne boje je imao svoje standardno parking mesto na Elvisovom imanju Graceland u Tennesseeju kao pevačev ljubimac.

Nakon Elvisove prerane smrti 1977. godine, automobil je navodno prešao u ruke Presleyevog ličnog lekara, kontroverznog doktora Georgea Nichopoulosa za kojeg su mnogi obožavaoci verovali da je upravo njegovo lečenje medikamentima krivo za preranu smrt Rock ikone.

Mercedes 450 SLC

S obzirom na to da je "Dr. Nick" 1993. izgubio lekarsku licencu i upao u novčane probleme prodao je velik deo Presleyjevih memorabilija uključujući i zlatni Mercedes SLC.

Sada će se Mercedes i jedan Harley-Davidson iz 1976. koji su bili u vlasništvu Presleyja naći na aukciji "Icons & Idols: Rock 'n' Roll" koja će se održati 25. oktobra u Hard Rock Caféu u Njujorku, a očekivana cena prema kući Julien's Auctions bi trebalo da dostigne 200.000 dolara.

Mercedes SLC kao model možda nije najlepši i najpoznatiji primerak nemačkog proizvođača ali s obzirom na to da ga je vozio Kralj roka, svakako je zanimljiv deo američke istorije i pop kulture...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Julien's Auctionsčitanja : 1637Komentari