home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mazda 3

Japanski proizvođač automobila Mazda namerava da 2020. godine predstavi inovativni dizelski motor kojim će pojačati svoje napore u smanjenju emisije i potrošnju goriva.

Iako su mnogi proizvođači poput Volvoa saopštili da više neće razvijati dizelske motore te da će ulagati u elektrifikaciju, Mazda će nastaviti da poboljšava svoje dizelske i benzinske motore uz druge pogone kao što su električni i plug-in hibridni.

Popularnost dizela značajno opada, posebno nakon skandala Dieselgate. Od tada je prodaja dizela samo u Velikoj Britaniji opala za 20 posto.

"I dalje se držimo dizelskih motora, a 2020. godine ćemo imati novi pristup. Pokazaćemo vam koliko čisti i efikasni mogu da budu dizelski motori", izjavio je šef Mazde u Evropi u odeljenju razvoja i istraživanja Christian Schultze.

"Iznenadićemo vas sledeće godine, nema mnogo razlika između benzina i dizela", dodao je Schultze kada mu je postavljeno pitanje da li će taj motor koristiti sličnu tehnologiju kao i Mazdin nedavno predstavljeni Skyactiv-X benzinski motor.

Skyactiv-X 2,0-litarski benzinac je prvi serijski benzinac na svetu koji koristi prednost kompresijskog paljenja poput onog u dizelskom motoru. Rad ovog motora se bazira na korišćenju siromašne smese vazduha i goriva čime se smanjuju potrošnja goriva i emisija CO2.

Osim benzinskih motora i dizela nove generacije, Mazda će nuditi električne i plug-in hibridne automobile.

Prvi Mazdin električni automobil će biti predstavljen ove nedelje na Sajmu automobila u Tokiju. To će biti mali SUV za gradsku upotrebu s dometom od 240 km.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 1476Komentari