home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota Mirai

Samo jedna krava proizvede dovoljno goriva za pogon jedne Toyote Mirai tokom godinu dana. Toyota ima plan kako ga zaista i iskoristiti.

Toyota Mirai nove generacije bi trebalo da se na tržištu pojavi krajem sledeće godine. Kada je ječ o pogonu, Mirai se i dalje oslanja na potencijalno revolucionarnu, ali isto tako od mnogih i osporavanu, tehnologiju vodonikovih gorivih ćelija, piše Autonet.hr

Problem kod ove tehnologije je skupa proizvodnja vodonika, te isto tako njegovo skupo i komplikovano skladištenje pod pritiskom, kako bi mogao da se transportuje do stanica za punjenje i zatim pretoči u vozila. Vodonik se, međutim, može dobiti i pomalo nekonvencionalnim načinom – iz kravljeg izmeta. To je potvrdio prvi čovek tehnološkog razvoja Toyote Shigeki Terashi.

On je izjavio da u ovoj japanskoj kompaniji imaju viziju da u budućnosti proizvode automobile na nekoliko različitih pogona. Hibridi, plug-in hibridi, baterijska vozila i ona pogonjena vodonikovim ćelijama, sva ona biće deo Toyotinog asortimana i ne bi trebalo da se međusobno kanibalizuju, smatra Terashi. Fokus na više oblika pogona će omogućiti kompaniji i postizanje globalnih standarda emisije, za što im samo hibridna vozila trenutno nisu dovoljna. Iz kompanije priznaju i da u ovom trenutku kaskaju za konkurencijom u pogledu elektrifikacije, jer još uvek u ponudi nemaju 100% električno vozilo pogonjeno baterijama – to bi trebalo da promeni sledeće godine.

Vodonik iz otpada

Kada je reč o kravljem izmetu, njega je Terashi pomenuo kao mogući izvor vodonika. Naveo je da bi izmet koji proizvede samo jedna krava mogao da bude dovoljan za pogon jedne Toyote Mirai tokom godinu dana.

Kako sve ne bi ostalo samo na rečima, Toyota već u Kaliforniji gradi prvu punionicu vodonika koja će ovaj gas dobijati preradom izmeta. To je projekat koji je pokrenut još 2017., a koji je s izgradnjom počeo prošle godine. U saradnji sa Shellom Toyota gradi prvu elektranu koja će proizvoditi vodonik direktno iz 100% obnovljivih izvora – otpada s farmi. Plan je da ista s radom krene 2020. godine i da proizvodi do 1,2 tone vodonika na dan, kao i oko 2,35 MW električne energije.

Izvor: Autonet.hrčitanja : 834Komentari