home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Crne tačkice na staklu

Crna boja je zapravo keramička boja koja je zapečena, što znači da je neuništiva

Na ivicama stakla u automobilima i autobusima vide se crna linija i iznad nje crne tačkice. One na kolima postoje od 50 - ih godina pprošlog veka, kada su proizvođači automobila počeli da koriste lepilo kako bi prozor bio stabilan i to je bilo bolje rešenje od metalne podloge. Lepak je bio sigurnije, ali ne i estetski zadovoljavajuće rešenje. I počelo se sa postavljanjem crne boje, pišu "Novosti".

Crna boja je zapravo keramička boja, a služi da sakrije lepak. Boja je zapečena, što znači da je neuništiva. Znači jedna od njenih funkcija je da drži prozor na mestu i pritom skriva lepilo.

Kada je o tačkicama reč, one imaju dve funkcije. Prva je kontrola temperature. Kako bi staklo prilikom izrade moglo da se savije, zageva se. Staklo obojeno u crno zageva se brže od ostatka. Tačkice su tu da raspodele toplinu ravnomernije, što sprečava pucanje.

Tačkice pomažu i da se sunčeva toplota koja greje kroz staklo rasporedi, a čine i estetski ugodan prelaz iz debelih crnih linija u providnost stakla. Istovremeno one čuvaju oči putnika od sunčevog zračenja.

One nisu nasumično postavljene, sve su ređe što su udaljenije od crne linije. Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prelaza.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Twitterčitanja : 1503Komentari