home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Lavida

Prodaja vozila u Kini je u 2019. pala drugu godinu zaredom uled zabrinutosti kupaca zbog tgovinskog rata s Vašingtonom i usporavanja ekonomskog rasta zemlje, kao i zbog slabljenja potražnje za električnim vozilima, objavila je danas kineska Asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

Prodaja na najvećem svetskom automobilskom tržištu je pala za 9,6 posto u odnosu na 2018. godinu, na 21,4 miliona, prema podacima CAAM-a, prenosi agencija AP.

U decembru je prodaja bila manja za 0,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je malo poboljšanje u odnosu na dvocifreni minus koji je beležen prethodnih meseci.

CAAM nije izneo podatak o broju prodatih vozila u decembru, ali prema nekim drugim izvorima prodato je oko 2,2 miliona vozila, dodaje američka agencija.

Prodaja električnih i benzinsko-električnih hibridnih sedana i SUV-ova je 2019. pala za 4,0 posto u odnosu na godinu ranije, na 1,2 miliona. Ipak, ta brojka Kinu i dalje čini najvećim tržištem za ovu vrstu vozila, budući da učestvuje s barem jednom polovinom u ukupnim svetskim kupovinama.

Mesečne prodaje električnih vozila u Kini su rasle po dvocifrenoj stopi početkom 2019. godine, ali su od jula počele da padaju nakon što je Peking ukinuo državne subvencije. Regulatori su teret tehnološkog razvoja ovih vozila prebacili na proizvođače uvođenjem obaveznih prodajnih ciljeva.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 300Komentari