home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen T-Roc

Nemački automobilski div Volkswagen (VW) je objavio da je prošle godine isporučio nešto više automobila nego u 2018. zahvaljujući uzletu potražnje za brendom VW pred kraj godine.

Još u novembru VW je zaostajao za brojem isporučenih vozila u 2018. da bi zahvaljujući skoku kineske potražnje u decembru ipak završio godinu s povećanjem globalnih isporuka, za neznatnih 0,5 posto. Ukupno su u 2019. isporučili 6,28 miliona vozila.

U decembru su isporuke na godišnjem nivou skočile 13,8 posto, na 615 hiljada. Na kineskom tržištu su uvećane 22,2 posto.

Ukupni podaci pokazuju da je polovina vozila isporučenih u decembru u inostranstvo otpremljena u Kinu.

Prodaja u Evropi, uključujući i matičnu Nemačku, takođe je porasla u poređenju sa slabim decembrom 2018. godine kada je na rezultat negativno uticao novi standard emisija štetnih gasova WLTP i posledično smanjena Volkswagenova ponuda.

Prodaja sportskih terenaca je skočila 30 posto, što predstavlja povećanje za 10 procentnih bodova u odnosu na 2018. godinu.

Prodaja elektrifikovanih vozila je uvećana 60 posto, pri čemu su polovinu isporučenih vozila činila ona s isključivo električnim pogonom.

„U 2019. smo značajno ojačali našu poziciju na svetskom tržištu, uz uverljivo povećanje udela u globalnim tržištima", kaže u saopštenju član uprave Juergen Stackmann.

Prema njegovim procenama za nemački poslovni dnevnik Handelsblatt Volkswagenov udeo u svetskom tržištu iznosi osam posto.

Da bi u potpunosti ispoštovala novu evropsku regulativu i time izbegla kazne koje se mere u milijardama evra, kompanija mora da dodatno poveća prodaju električnih automobila u novoj 2020. godini, napominje novinska agencija dpa.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 252Komentari