home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Električni

Otprilike tri miliona javnih mesta za punjenje biće potrebno za 44 miliona električnih vozila u 2030. godini ako Evropska unija do 2050. godine želi da postane klimatski neutralna, pokazuju nova istraživanja istraživačke grupe Transport & Environment (T&E).

To je preko 15 puta više od 185.000 javnih punjača koji su trenutno dostupni u EU, a koji su dovoljni za trenutnu električnu flotu, ali ne i korak s rastućim tržištem nakon 2020. godine, prenosi Tportal.hr.

Za finansiranje potrebnih punjača, procenjuje se, u Evropi je u sledećih 11 godina potrebno 20 milijardi evra ili prosečno 1,8 milijardi evra u privatnim i ciljanim javnim ulaganjima. To je danas samo tri posto godišnjeg troška EU na drumsku infrastrukturu. T&E tvrdi da je ovo poslovna prilika i da sufinansiranje može doći iz evropskog plana ulaganja, koji će podržati milijardu evra održivih ulaganja u sledećoj deceniji u okviru Zelenog plana EU (Green Deal).

Punjenje kod kuće i na radnom mestu mora da bude prioritet, a između 20 i 30 posto tih punjača će biti potrebno u ugroženim i manje naseljenim područjima kako bi se obezbedilo da svi imaju koristi od vozila s nultom emisijom.

Lucien Mathieu, analitičar T&E, ističe: 'Zeleni plan za saobraćaj može da se desi samo s nultom emisijom infrastrukture. To znači uložiti novac u postavljanje mreže javnih punjača, posebno kod kuće i na poslu, a ne u izgradnju više fosilnih gasovoda. Do sada je broj punjača išao u skladu s potražnjom, ali predstojeći električni rast potrebno je napuniti velikim širenjem mreže za punjenje'.

Predstojeća revizija EU direktive o alternativnom gorivu je presudan trenutak za Evropsku komisiju da pomogne vozačima kako bi što lakše podneli troškove i pomogne preduzećima da plove na talasu elektrifikacije. Ove godine to mora da se preispita i da se pretvori u uredbu s ambicioznim ciljevima kako bi se osigurala brza i usklađena ugradnja punjača u celoj Evropi.

'Prelaskom na električna vozila stvoriće se prilika za evropsku industriju od više milijardi evra u radu mreža, proizvodnji i ugradnji kao i održavanju javnih naknada. EU mora da učini sve što može kako bi se borila protiv klimatskih nepogoda, istovremeno podržavajući radna mesta u Evropi', ističe Lucien Mathieu.

Analiza T&E-a se bazira na novoj mernoj jedinici infrastrukture javnih punjača koju je razvila kako bi pomogla regulatorima da postave ciljeve i odrede koliko javnih punjača će biti potrebno.

Saobraćaj je najveći klimatski problem u Evropi. Automobili emituju  44 posto emisije CO2 iz saobraćaj i njihov uticaj i dalje raste. Da bi ostvarila ambiciju Zelenog ugovora EU-a, Evropi će biti potrebno 40 posto novih automobila koji će imati nultu emisiju do 2030., a poslednji automobil s motorom s unutrašnjim sagorevanjem će morati da se prodaju najkasnije do 2035. godine.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 289Komentari