home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW baterije

Nemački proizvođač automobila Volkswagen namerava da kupi 20 posto udela u kineskom proizvođaču baterija Guoxuan High-tech, rekla su za Reuters dva izvora.

VW će time prvi put postati direktni vlasnik udela u kineskom proizvođaču baterija a plan se vremenski poklopio i s njegovim nastojanjima da do 2025. godine poveća prodaju električnih automobila u Kini na 1,5 miliona godišnje, uključujući i hibridne modele.

Nemačka kompanija namerava da sledećih nedelja kupi udeo u Guoxuanu putem zatvorene ponude ograničenom krugu ulagača, navode dva obaveštena izvora. S obzirom na Guoxuanovu tržišnu vrednost od 2,8 milijardi dolara, 20-procentni udeo vredi oko 560 miliona dolara, izračunao je Reuters

Detalji sporazuma su uglavnom utanačeni i dve kompanije čekaju nove kineske propise o zatvorenoj ponudi deonica ulagačima koji bi trebalo da osiguraju fleksibilniji mehanizam utvrđivanja cena i kraći period zabrane prodaje deonica za nove vlasnike, rekao je jedan od Reutersovih izvora.

Nakon kupovine udela Volkswagen će postati drugi po veličini deoničar kineske kompanije, nakon Zhuhai Guoxuan Tradinga, kompanije koju kontroliše osnivač Li Zhen. Ona trenutno drži četvrtinu vlasničkog udela u Guoxuan High-techu.

U Volkswagenu nisu želeli da komentirišu informaciju o kupovini udela. Guoxuan i Kineska regulatorna komisija za vrednosne papire nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtev za komentarom.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 255Komentari