home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche fabrika

Kako prenosi Tanjug, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ozbiljno razmišlja da uvede carine na uvoz evropskih automobila, ukoliko SAD i Evropska unija ne uspeju da postignu sporazum o trgovini.

On je nakon sastanka sa pakistanskim liderom na ekonomskom samitu u Davosu rekao da ipak očekuje da se sa Evropom postigne sporazum, prenosi AP.

Tramp se u Davosu sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, i rekao da je razgovor sa njom bio dobar, ali nije otkrio da li su razgovarali i o uvođenju poreza na automobile iz Evrope, prenosi Tanjug.

„Evropa zna da mora da učini nešto i ukoliko bude fer nećemo imati problema”, rekao je Tramp.

Kasnije, Tramp je u intervjuu koji je dao američkom Vol strit džurnalu ponovio da je ozbiljan u vezi uvođenja poreza , ukoliko se ne postigne sporazum sa EU.

Tramp: Nadam se napretku trgovinskog sporazuma sa EU

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je čuo kako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejien „vrlo težak pregovarač”, ali da se nada da će SAD i Evropska unija moći da ostvare napredak u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu.

„Sjajno je biti sa predsednicom Evropske komisije i ženom koja je, moram da kažem, veoma poštovana i čujem vrlo težak pregovarač, što je za nas loša vest '', rekao je Tramp novinarima uoči sastanka s njom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi agencija AP.

„Trgovina odmah i sporazum između nas i jezgra Evrope je nešto što bismo svi želimo da možemo da sklopimo”, naveo je on, prenosi Tanjug.

Američka agencija dodaje da je ovo bio prvi susret fon der Lejenove sa Trampom, koji je imao mnogo nesuglasica s Evropom oko poreske i trgovinske politike, uključujući novi digitalni porez Francuza koji američki tehnološki giganti, kao što su „Amazon” i „Gugl”, moraju da plaćaju.

„Mislim da ono što nikada ne bi trebalo da zaboravimo jeste da imamo dugu istoriju zajedničkih rudimenata, mnoštvo poslovnih ugovora, prijateljstvo”, rekla je fon der Lejen, dodajući da su američki i evropski narod dobri prijatelji i da to treba nadograđivati.

Trampu je „trn u oku” francuski digitalni porez zbog kojeg je njegova administracija najavila planove o uvođenju kaznenih carina do 100 odsto na uvoz sira, vina i drugih francuskih proizvoda, na šta je Pariz zapretio da će uzvratiti udarac. Tramp takođe pokušava dobije trgovinske ustupke od Evropske unije, preteći joj tarifama na uvoz nemačkih automobila, uključujući „be-em-ve” i „Mercedes-Benc”, dodaje AP.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 382Komentari