home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Suzuki jimny

Kada je pre nešto više od godinu dana predstavljen, novi Suzuki Jimny je naišao na oduševljenje javnosti zbog simpatičnog izgleda i jednostavnosti. Mnogi su ga odmah prozvali „baby G-klasom”, a prihvatljiva cena je rezultirala podužom listom čekanja (u pojedinim zemljama) među kupcima.

Ipak, čini se da životni vek ovog Suzukija na EU tržištu neće dugo trajati, prenosi Jutarnji.hr. Naime, Suzuki Jimny bi uskoro trebalo da bude izbačen iz ponude Suzukija u Evropi. Razlog? Visoka emisija CO2! Naime, zbog novih normi proizvođačima je neisplativo prodavati modele s visokom emisijom CO2, posebno ako u ostatku game nemaju hibride ili električare koji će „poravnati” brojke, jer u tom slučaju plaćaju visoke kazne. Jimny se nudi(o) samo sa 1,5 litarskim motorom, a zbog povećanje prodaje rezultat bi bio samo plaćanje penala koji su vrlo verovatno veći od same zarade na automobilu.

Ipak, nije sve tako crno. Naime, Jimny bi trebalo da se vrati, i to kao N1 dostavnjak! Da, N1 vozila ne ulaze u tu računicu, pa je Suzuki tako iskoristio „rupu u zakonu” te će privrednici i dalje moći da voze Jimny s N1 oznakom.

Osim toga, Jimny bi mogao da se vrati i na tržište putničkih vozila, i to s nekim efikasnijim pogonom, primera radi hibridnim pogonskim sistemom. Ipak, za to ćemo morati da sačekamo na zvanične informacije proizvođača...

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 2242Komentari