home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford točkovi

Za skidanje točka na Fordovim automobilima moraće da se koriste posebni ključevi za skidanje matica čiji dizajn je baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu da je bezbednost samih automobila sve veća pa lopovi, umesto samih automobila, kradu njihove delove poput npr. točkova. Jedan od načina zaštite od krađe točka jeste zaključavanjem matica točka, ali ni to nije savršeno rešenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti točkove, piše Zimo.hr.

Ekipa iz Forda je zato smislila prilično zanimljivo i posebno rešenje zahvaljujući kojem bi točkovi trebalo da ostanu na svom mestu, čak ako se na njih namere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje su bazirani na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ su isprintani od nerđajućeg čelika u jednom delu i tek onda odvojeni, što onemogućava kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju da se koriste isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kome se rade jedinstvene matice i ključ je sledeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertuje zvučni zapis u fizički obrazac koji može da se isprintuje i koristi kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća bezbednost i personalizacija automobila, kaže Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši da je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila.

Izvor: Seebiz.eu / Zimo.hr

Foto i video: Fordčitanja : 845Komentari