home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia Imagine

Prvi namenski napravljen električni automobil pod imenom korejskog proizvođača Kia bi trebalo da bude vozilo izuzetnih performansi. Kia u samom startu želi pokazati da ima ozbiljne planove kada su električni automobili u pitanju. Domet od 500 kilometara i superbrzo punjenje baterija od 350 kW samo su neke od stavki koje će ovaj automobil činiti ozbiljnim konkurentom etabliranim imenima u industriji.

Budući automobil će se uveliko bazirati na konceptu Imagine koji je Kia predstavila na prošlogodišnjem salonu automobila u Ženevi, prenosi portal Vozim.hr. Šef za planiranje proizvoda, Pablo Martinez Masip, istakao je – „Kia Imagine će imati 800 V tehnologiju poput Porschea Taycana. Želimo proizvod koji će moći iskoristiti prednosti naše IONITY mreže punjača koji omogućavaju punjenje od 350 kW.“

Ako spojimo kockice možemo doći i do određenih zaključaka. Vidimo da se ovde pominju određena imena kao što su Rimac, Kia i Porsche. Znajući da Porsche Taycan već koristi vrlo naprednu tehnologiju od 800 V a ima poslovnu saradnju s Rimcem koji će istu tehnologiju očigledno isporučiti i korejskoj Kii, očigledno i Porscheova napredna električna tehnlogija blago rečeno vuče korene iz Rimca.

U praktičnom smislu, punjenje pri 350 kW za budući Kia Imagine znači otprilike manje od 20 minuta punjenja za već maksimalni domet od preko 500 kilometara. Te brojke predstavljaju fleksibilnost električnog automobila vrlo blizu one kojoj smo se naviknuli s benzincima i dizelašima.

Govoreći o bliskoj budućnosti, treba pomenuti da Kia svoj proizvodni „top model“ zasnovan na Imagine konceptu namerava da lansira 2021. godine. Vozilo će osim izuzetnog dometa i opcije superbrzog punjenja imati i izuzetne performanse, slično kao i najbolji Teslini automobili.

Jedan od vodećih ljudi iz Kije u Evropi, Emilio Herrera, kaže – „Ono što želimo od Rimca jeste element performansi kod naših automobila. Pogledajte performanse i ubrzanje Tesle, neverovatno je.“

„Nije da želimo ići do iste mere,“ – priznaje, „ali želja nam je ponuditi performanse koje nude uzbuđenje i zabavu u vožnji. To je ono što nam Rimac može pružiti.“ Kia do 2025. godine planira da lansira 11 novih električnih automobila a proizvodna verzija Imagine koncepta je prvi korak u tome smeru koji će odrediti smer ostalih modela.

Izvor: Vozim.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 192Komentari