home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lancia Aurelia B20GT

Eksperti za restauraciju iz kompanije Thornley Kelham su nedavno završili restauraciju jednog od najpoznatijih Lancijinih automobila, a to je trkački model Aurelia B20GT.

Dugo se verovalo da je automobil zauvek izgubljen, ali je ipak pronađen u skladištu u Southendu. Pronašao ga suosnivač pomenute kompanije Simon Thornley. Automobil je prvobitno 1951. godine kupio Giovanni Bracco, koji je takođe bio bogati privatnik i saradnik Giannija Lancije.

Tri meseca nakon kupovine, automobil je osvojio drugo mesto u ukupnom poretku na legendarnoj trci Mille Miglia, pobedio je na trci Caracalla Night Race, a takođe je pobedio u svojoj klasi na trci 24 sata Le Mana. Takođe, odneo je i pobedu na trci 6 sati Pescare.

Lancia Aurelia B20GT

Kasnije je automobil modifikovan, spuštena je linija krova zbog aerodinamike, a prva trka nakon toga je bila Carrera Panamericana 1951. godine. Nakon dobrog starta, četvrti dan je došlo do nesreće. Godinu dana kasnije se automobil vratio te je završio deveti u klasi. To je ujedno i poslednja dokumentovana trka za automobil pa se nakon toga verovalo da je automobil izgubljen.

Lancia Aurelia B20GT

Ipak, Lancia je pronađena u SAD-u a trebalo je da bude transportovana u Italiju, ali je kasnije pronađena u skladištu u Engleskoj, nakon čega je pokrenuta istraga o poreklu te je utvrđeno da je doživela brojne modifikacije tokom godina.

Lancia Aurelia B20GT

Automobil je drastično promenjen uključujući zadnje staklo, poklopac i unutrašnjost prtljažnika. Sve te promene su tokom restauriranja uklonjene, a automobil je vraćen u prvobitno stanje zahvaljujući 3D skeniranju i uvidu u stare kalupe od fiberglasa. Što se tiče karoserije, za što bolju autentičnost su korišćenje fotografije kako bi izgled odgovarao onom sa trke Panamericana.

Restauracija je trajala više od tri godine, a potrošeno je više od 4.000 sati rada.

Izvor: Klix.ba / Motor1.comčitanja : 348Komentari