home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Captur

Francuski proizvođač automobila "Reno" se priprema da objavi odluku o otpuštanju 15.000 ljudi širom sveta u okviru plana za jačanje profitabilnosti posle pada prodaje, izjavio je predstavnik sindikata CFDT nakon sastanka sa upravom kompanije.

Kako prenosi Srna, oko 4.500 radnih mesta biće ukinuto u Francuskoj, ali najvećim delom kroz plan dobrovoljnih odlazaka i penzionisanja, rekao je predstavnik sindikata Frank Daut. Ovom merom biće obuhvaćeno nešto manje od deset odsto radne snage "Renoa", koji u svetu ima oko 180.000 radnika, od čega 45.000 u Francuskoj, preneo je AFP.

"Insistirali su na činjenici da će se o svemu pregovarati", rekao je Daut i dodao da će sindikati i državna tela učestvovati u razgovorima o potencijalnom ukidanju radnih mesta u Francuskoj.

"Reno" je odbio da komentariše, a izvori iz kompanije rekli su da je upravni odbor usvojio plan o štednji.

Francuska Vlada, koja je vlasnik 15 odsto akcija "Renoa", saopštila je da neće odobriti zajam od pet milijardi dolara ovoj firmi dok uprava i sindikati ne postignu dogovor o radnoj snazi i fabrikama u Francuskoj.

Kompanija je zapala u probleme tokom pandemije koronavirusa, koja je dodatno oborila već slabe prodajne rezultate.

Izvor: Srna

Foto: arhiva Autoblog.rs

DOPUNJENO: Reno će u svojim pogonima širom sveta otpustiti 15.000 radnika

Kako prenosi FoNet, francuski proizvođač automobila Reno je zvanično saopštio da će u svojim pogonima širom sveta otpustiti 15.000 radnika, u sklopu plana koji predviđa smanjenje troškova od dve milijarde evra u naredne tri godine.

Zbog velikog pada prodaje u vreme pandemije kovida-19, Reno će u Francuskoj otpustiti skoro 4.600 ljudi, a u svim drugim državama u kojima ima proizvodne pogodne više od 10.000, preneo je AP.

Zbog nezapamćene krize revidiran je i plan proizvodje, pa će u ovoj godini iz Renoovih fabrika izaći 3,3, umesto predviđenih četiri miliona vozila.

Predsednik Borda direktora Renoa Žan Dominik Senar rekao je na konferenciji za medije da se prilikom donošenja odluke o smanjenju troškova "maksimalno mislilo na zaposlene", dodavši da niko neće biti otpušten dok se sa sindikatima ne usaglase svi uslovi.

"Uvereni smo da smo doneli najbolje odluke u ovom za sve teške trenutke", rekao je Senar.

Reno širom sveta zapošljava 180.000 radnika, a zbog aktuelne krize kompanija je bila primorana da odustane od povećanja kapaciteta u pogonima u Maroku i Rumuniji.

Izvor: FoNetčitanja : 394Komentari