home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Dodge Challenger

Dodge Viper ACR je i dalje najbrži američki automobil čije vreme je mereno na nemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife, ali se u kompaniji pod okriljem grupacije FCA spremaju za odlazak po novo najbolje vreme.

Olakšan i podešen prvenstveno za korišćenje na stazi, Dodgeov model Viper ACR je ostvario mnogo rekordnih vremena na stazama širom sveta, ali Amerikanci su nakon svog poslednjeg pokušaja na stazi Nürburgring Nordschleife kući ipak otišli razočarani, jer njihova "Otrovnica“ s čuvenim 8,4 litarskim V10 motorom iznad prednje osovine kroz "zeleni pakao“ nije prošla u planiranom vremenu (ispod sedam minuta).

Nakon skoro trogodišnjeg zatišja, a prema poslednjim informacijama iz pouzdanih izvora, u Dodgeu se opet spremaju za odlazak u Nemačku, ali će po novo najbolje vreme ovaj put ići s varijacijom na osnovi modela Challenger koji će kao treći Dodge do sada na sebi nositi oznaku ACR (American Club Racer).

Kompresorom potpomognut 6,2 litarski V8 motor u Dodgeovom automobilu možda i neće razvijati onoliko snage koliko razvija u "street race“ verzijama Hellcat Redeye i Demon, ali će s višestruko podesivim oslanjanjem, aerodinamikom, kočnicama, gumama i adekvatnom "dijetom“ Challenger biti optimizovan za sve izazove staze Nordschleife na kojoj za ostvarenje dobrog rezultata nisu dovoljne samo konjske snage.

Podsećanja radi, Viper ACR je krug na nemačkoj stazi "zatvorio“ u vremenu 7:01.3, a mi se iskreno nadamo da će Dodge s "Izazivačem“ na kraju ući u malo društvo kompanija čiji automobili su stazom protutnjali za manje od sedam minuta.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 348Komentari