home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche lager

Prema podacima asocijacija nemačke autoindustrije (VDA i ZDK), na najvećem evropskom tržištu automobila nalazi se ogroman broj vozila "na lageru". Postoji li rizik od kolapsa?

Kriza izazvana virusom COVID-19 ima veliki uticaj na evropsku automobilsku industriju i tržište automobila. Prodaja novih vozila u Evropi pala je na najnižu stopu u marku i aprilu mesecu. Kriza nije obišla ni najveće tržište automobila u Evropi - Nemačku, gde je prodaja smanjena za 61,1 % u aprilu mesecu i za 37,7 % u martu. U prvom tromesečju tekuće godine, u Namečakoj je zabeležen pad prodaje od 20,3 %. Problem je što ukidanje mere protiv širenja pandemije neće automatski značiti i rast prodaje. Ekonomska neizvesnost je visoka, pa će većina stanovništva odložiti kupovinu novog automobila za neka "bolja vremena".

ZDK (Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe) objavila je, da nemački trgovci novih automobila trenutno na lageru imaju automobile u vrednosti od 14,8 milijardi evra! Auto saloni i skladišta su puna, ali kupaca je nedovoljno. Ova situacija može uticati i na bankrot nekih automobilskih dilera, ali i do krize u automobilskoj proizvodnji. Zato udruženja automobilske industrije apeluju da je potrebna državna pomoć za kupovinu novih automobila, ne samo električnih, već i onih sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, ali koji zadovoljavaju visoke ekološke standarde.

Prema pisanju magazina Automobilwoche, država će podržati oblik subvencije za kupce, sa 4.000 evra za kupovinu elektrovozila i sa 3000 evra za kupovinu vozila sa konvencionalnim pogonom. Za elektro i hibridna vozila, to bi mogao biti dodatni bonus, koji će biti uvećan za već postojeći bonus. Ove mere mogle bi ubrzati pražnjenje lagera, a samim tim i ubrza pokretanje proizvodnih linija.

Izvor: Automagazin.rs

Foto: dpačitanja : 2145Komentari