home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Udes

Podaci o smrtnosti na putevima u državama članicama Evropske Unije su različiti. Dok je u Švedskoj broj poginulih u saobraćajnim nesrećama 2019. godine iznosio 29 osoba na milion stanovnika, u Rumuniji je rezultat znatno lošiji - 97 mrtvih na jedan milion stanovnika. Kakvu statistiku ima Srbija?

Prema podacima Evropske komisije, prošle godine na putevima Evropske unije život je izgubilo 2 % manje osoba nego godinu dana ranije. Ali i dalje je brojka za zabrinutost - to je 22.800 izgubljenih ljudskih života! Iako ovaj podatak izgleda zastrašujuće, treba istaći da je sa prosekom od 51 poginuli na milion stanovnika, EU bez konkurencije najbezbedniji region sveta, kada govorimo o bezbednosti u saobraćaju. Ipak, to je samo prosek, koji ne odražava realnost u pojedinačnim zemljama.

Situacija se poboljšala u 15 zemalja, u 4 je nepromenjena, a u 8 je došlo do povećanja broja poginulih na putevima. Ubedljivo najbezbednija je Švedska, sa prosekom od 22 poginula na milion stanovnika, ispred Irske (29), Malte (32) i Holandije (34). Švedska i Luksemburg uspele su da smanje smrtnost u saobraćaju za 32 %, odnosno 39 %. Na drugoj strani tabele je Rumunija, gde na milion stanovnika pogine 96 osoba. Puno bolja situacija nije ni u Bugarskoj (89), a treća saobraćajno najnebezbednija zemlja EU je Poljska sa prosekom od 77 mrtvih na milion stanovnika.

U zemljama Evropske unije od 2010. do 2019. godine zabeležno je smanjenje smrtnosti u saobraćaju za 23 %. Već sada je jasno, da se prvobitni plan o smanjenju broja mrtvih u saobraćaju u toku jedne dekade od 50 % neće ispuniti. Zanimljivo, najbliža ovom cilju je Grčka, u kojoj je došlo do smanjenja smrtnosti u toku jedne dekade od 39 %. Litvanija je uspela da stigne do smanjenja smrtnosti od 38 %. Zanimljivo je, da i u ovom periodu postoje različiti trendovi - na Malti je za poslednjih 10 godina povećan broj poginulih u saobraćaju za 23 procenta, a u Holandiji za 9 %. I pored toga, Holandija spada među saobraćajno najbezbednije zemlje u Evropi.

Tabela

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, tokom 2019. godine, na teritoriji Republike Srbije poginulo je 534 lica. To znači da je na sprskim putevima prošle godine poginulo 76 osoba na milion stanovnika. Kada bi se Srbija nalazila u ovoj tabeli, zauzela bi 25. mesto, između Hrvatske (73) i Poljske (77).

Izvor: Automagazin.rsčitanja : 390Komentari