home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
McLaren 720S

Globalna kriza izazvana pandemijom polako uzima svoje žrtve, a redom padaju sve veće lovine. Autoindustrija je pretrpela ogroman udarac, a posledice će se osećati godinama. I dok se mislilo da su najprestižnija imena najsigurnija, stvari nisu nimalo blistave ni za njih, piše Index.hr.

Posebno za McLaren o kome se puno govori poslednjih meseci. Nažalost, ne zbog fantastičnih automobila, već zbog finansijskih problema u kojima se našao. A stvari su još krajem prošle godine bile vrlo dobre. Prodaja je bila toliko dobra da je kompanija zbog imidža ekskluzivnosti odlučila da kontrolisano priguši proizvodnju. I onda dolazi koronavirus, a kvartalna prodaja pada s prošlogodišnjih 953 na tek 307 automobila.

To je apsolutno nedovoljno da se nahrani ogroman sistem, uključujući i F1 tim. Krajem maja je tako stigla vest da McLaren otpušta četvrtinu radnika, njih oko 1200. Dodatnih 70 je proglašeno viškom u F1 timu. “Nemamo izbora nego da smanjimo radnu snagu. Ovo su bez sumnje izazovna vremena za našu kompaniju i posebno za naše ljude, ali planiramo da izađemo iz tog perioda kao efikasan i održiv posao s jasnom namjerom povratka rastu, rekao je tada predsednik McLarena Paul Walsh.

McLaren GT

A pad prihoda se nastavio kroz godinu, dugovi rastu i vidljiva je nervoza kod deoničara. Tako Forbes u svom najnovijem izveštaju kaže da je situacija strašna, toliko da bi kompanija mogla da propadne. Jednako loše stoji F1 tim koji je ranije napustio Ron Dennis i za sobom odneo oko 333 miliona dolara, koliko je dobio za svoj udeo u firmi. Deoničari su tokom februara i marta u kompaniju ubrizgali oko 368 miliona dolara, a sada je potrebno još. Pandemija je prisutna i dalje, a potrebno je isplatiti brojne dobavljače, piše Forbes.

Postoji nekoliko opcija, a pominju se hipoteke, pa i rasprodaja bogate imovine uključujući zbirku automobila. Britanski Sky News izveštava da će McLaren prodati udeo u F1 timu. Situacija je toliko stravična da je u planu i molba poklonicima dubljih džepova koje će moliti da obave kupovinu i što pre uplate sredstva za novi auto.

Nedostaju stotine miliona dolara, a vreme ističe. Kako sada stvari stoje, već u julu bismo mogli da znamo kakva je sudbina McLarena. Podsetimo, prošle godine je McLaren prihodovao 1,8 milijardi dolara, od čega prodaja automobila čini 83,9%, a Formula 1 oko 12,5%.

McLaren je osnovan 1963. godine te je nakon Ferrarija najstariji F1 tim, ali i drugi najuspešniji u Formuli 1 s 12 vozača koji su nosili titule, uključujući Alaina Prosta i Ayrtona Sennu. Od 2008. godine nisu osvajali titulu.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 373Komentari