home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQA

Još tokom promocije nove generacije crossovera GLA (u decembru prošle godine) iz Mercedesa su stigle najave o novom električnom modelu. U pitanju je Mercedes EQA čija promocija je po ranijim planovima trebalo da se održi tokom ove godine.

Međutim, iz nemačke kompanije su stigle informacije da se promocija i start prodaje ovog električnog kompaktnog crossovera odlažu za sledeću godinu.

Razlozi odlaganja se tiču reorganizacije proizvodnje Mercedesovih električnih modela (EQA će se praviti u Rastattu u Nemačkoj), teškoća s dostavljanjem baterija i naravno pandemijom koronavirusa.

Zvaničnih detalja o modelu za sada nema, ali se pretpostavlja da će postojati više verzija, u zavisnosti od snage, dometa i cene. Autonomija sa jednim punjenjem baterija (do 60 kWh) bi u realnim uslovima trebalo da iznosi i više od 400 km.

Najsnažnija verzija bi mogla da ima više od 268KS i 500 Nm, pa bi ubrzanje od 0 do 100 km/h trebalo da iznosi oko 5 sekundi. Takođe, postojaće i varijanta sa pogonom na sva četiri točka.

Mercedes je inače jedna od brojnih kompanija koje su najavile električnu ofanzivu pa će tako do 2025. godine u gami imati 10 potpuno električnih vozila (među njima i EQA, EQB, EQE i EQS).

Takođe, Mercedes predviđa da će do 2025. godine električni modeli činiti između 15 i 25 odsto njihove ukupne prodaje.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Render: arhiva / Autoexpress.co.ukčitanja : 292Komentari