home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes GLA

Prodaja luksuznih automobila se neočekivano oporavila u septembru, objavio je nemački proizvođač luksuznih automobila Daimler, dodajući da su njegovi rezultati u trećem tromesečju nadmašili očekivanja analitičara.

Kompanija je preliminarno objavila da je treće tromesečje zaključila s dobiti pre kamata i poreza (EBIT) od 3,07 milijardi evra.

Konsenzus je na tržištu bio da će EBIT iznositi 1,95 milijardi evea, navela je kompanija. U istom periodu prošle godine EBIT je iznosio 2,68 milijardi evra.

"Daimlerovo tržište se oporavilo brže nego što se očekivalo, uz posebno snažne rezultate u septembru", navodi se u izveštaju.

U četvrtom tromesečju očekuju nastavak pozitivnog trenda, pod pretpostavkom da vlade ne uvedu nove mere kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Kompletan izveštaj za treće tromjesečje će biti objavljen 23. oktobra a uključivaće i ažurirane smernice za celu godinu, poručuju iz Daimlera.

Kompanija je zbog pandemije zabeležila pad prodaje i operativni gubitak u prvom i drugom tromesečju. Zato je Daimlerov Mercedes-Benz zaustavio proizvodnju limuzina u SAD-u i okrenuo se profitabilnijim sportskim terencima. Prekinuo je i saradnju s BMW-om na razvoju automatizovanih vozila i udružio snage s Volvo Trucksom na razvoju gorivih ćelija.

Ovog meseca Daimler je objavio i da planira smanjenje fiksnih troškova, ulaganja i izdatke za istraživanje i razvoj u Mercedes-Benzu više od 20 posto do 2025. godine u sklopu revizije strategije za taj brend. Time će Mercedes-Benz, trenutno najprodavanija svetska marka luksuznih automobila, napustiti decenijama staru strategiju povećanja prodaje i okrenuti se limuzinama i sportskim terencima, najprofitabilnijim segmentima u automobilskoj industriji, napominje Reuters.

Izvor: Seebiz.eu / Reuters

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 241Komentari