home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Za volanom

Najveća verovatnoća je da vas u vožnji prekine sirena, škripa guma ili samo psovka iz jednog modela bavarske marke.

Poslednjih godina je uvreženo mišljenje da su BMW-ovi vozači najbezobrazniji i ujedno najagresivniji u saobraćaju. Tome u prilog idu i brojni slučajevi iz prakse, a isto govore i neke studije. Kako prenosi Index.hr, najnoviju je sproveo Insurify.com, i to na ogromnom uzorku od 2,5 miliona osiguravajućih zahteva koje imaju u bazi.

Studija važi za američko podneblje, a zaključci su vrlo blizu onih koji se naziru i na evropskim putevima. Nepristojni vozači su se definitivno vratili na puteve, a pauza zbog pandemije im nije ohladila glave. Kako pokazuje studija, nepristojni vozači najčešće voze na braniku i trube, a neretko su spremni da naprave i ozbiljniji prekršaj kako bi se razračunali s drugim učesnikom u saobraćaju.

Američki prosek je 23,1 na 1000 vozača. Toliko ih ima bar jedan prekršaj koji bi mogao da se svrsti pod nepristojno ponašanje u vožnji. Najčešće su to vozači sportskih automobila, s prosečnom snagom motora od oko 230 KS. Podsetimo, američki prosek je auto od 37.950 USD i snaga od oko 120 KS.

A ako ćemo o markama, onda je vrlo jasna tendencija sklonosti vozača k premium markama. Tako su u samom vrhu BMW, ali i Audi i Acura pa na te tri marke otpada 6 od 10 automobila s najnepristojnijim vozačima.

Tabela

Top 3 otvara Audi A5, i to s prosečno 260 KS, ali i 54,3 nepristojna vozača na 1000. Na drugom mestu je BMW serije 7 s 56,2 nepristojna vozača na 1000. Apsolutni pobednik je još jedan BMW, serija 4. Od hiljadu vozača ovog modela njih 58,9 ne zna za pristojno ponašanje. Najčešće galame na pešake, ne staju na znak Stop, a vole i da prođu kroz crveno, pokazuju podaci iz baze.

S druge strane, najpristojniji vozači voze velike, ali neupadljive SUV-ove kao što su Nissan X-Terra, Honda Ridgeline i Range Rover.

Izvor: Index.hr / Insurify.com

Foto: arhiva Autoblog.rs

Tabela: Insurify.comčitanja : 480Komentari