home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Teramont X

Nemački proizvođač automobila Volkswagen je saopštio da je treće tromesečje zaključio s dobiti zahvaljujući pojačanoj kineskoj potražnji za luksuznim automobilima koja je nadjačala uticaj smanjenih isporuka u koronakrizi.

U periodu od juna do septembra VW je imao neto dobit od 2,75 milijardi evra. Prva tri ovogodišnja meseca zaključio je s neto gubitkom od 1,53 milijarde evra. Iznos je 31 posto niži nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ne računajući jednokratne stavke, operativna dobit je iznosila 3,2 milijarde evra. U prvom tromesečju kompanija je zabeležila operativni gubitak od 2,4 milijarde evra.

Prihodi su mu bili 3,4 posto niži nego u istom prošlogodišnjem periodu, kliznuvši na 59,3 milijarde evra. U prva tri ovogodišnja meseca iznosili su 41 milijardu evra.

Grupa je isporučila 1,1 posto manje automobila nego u istom prošlogodišnjem tromesečju ali konstantuje da joj se poslovanje oporavilo zahvaljujući 3-procentnom rastu prodaje premium brendova u Kini, uključujući Audi i Porsche.

VW-ov povratak profitabilnosti se vremenski podudario s novim talasom širenja koronavirusa u Evropi.

"Koronavirus ostaje centralni problem. Situacija je sve drugo samo ne opuštena", rekao je glavni finansijski direktor VW-a Frank Witter u konferencijskom pozivu s novinarima.

Nemački proizvođač automobila je potvrdio da očekuje dobit u celoj 2020. godini, ali Witter je naglasio da zbog nestabilnosti na tržištu neće objavljivati precizne procene.

Godišnja dobit biće značajno niža nego u 2019. ali će biti u "pozitivnom", poručili su iz kompanije.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 291Komentari