home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Stellantis

Automobilski koncern Stellantis će uključivati svih 14 marki automobila pod jednim krovom, vlasništvo će biti podeljeno u odnosu 50:50 između grupa FCA i PSA, a sada je poznat i logo četvrtog najvećeg proizvođača automobila na svetu.

Planovi o spajanju italijansko-američke grupacije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francuskom Groupe PSA su objavljeni prošle godine, a pre nego što se taj veliki operativni zadatak privede kraju, iz novog koncerna su objavljeni ime i logotip pod kojim će ubuduće PSA i FCA zajednički delovati. Uskoro i zvanično četvrti najveći automobilski koncern na svetu će se zvati Stellantis (što je objavljeno letos), a njegov logotip možete videti na slici.

Iz koncerna u nastanku poručuju da ovaj znak odražava “bogato nasleđe kompanija koje su osnovale grupu Stellantis”, kao i “jedinstvenu kombinaciju snaga novog portfolija i 14 marki automobila koje će postojati pod novom krovnom kompanijom”. Misli vodilje kod kreiranja novog znaka i imena grupacije bile su, kažu, “optimizam, energija, inovativnost i obnovljivost, pogotovo što Stellantis želi da bude jedan od predvodnika u novoj eri održive mobilnosti”.

Proces će biti završen 2021. godine

Osim ovog tipičnog marketinškog rečnika kojim se opisuje identitet nove marke, saznaje se da bi poslednji pravni koraci prema spajanju grupacija FCA i PSA trebalo da budu preduzeti tokom prvog tromesečja 2021. godine. Nakon toga obe kompanije će održati vanredne skupštine deoničara koje bi trebalo da finalno potvrde spajanje. Ono će postati i zvanično kada ga odobre sva nadležna regulatorna tela u državama u kojima će Stellantis poslovati.

Nova grupacija će uključivati marke automobila Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati. Moguće je da će optimizacija procesa dovesti do ukidanja pojedinih modela koji se preklapaju i ciljaju na iste kupce, ali sve pomenute marke automobila bi trebalo da ostanu u životu.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Stellantis



čitanja : 806



Komentari