home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Clio SLO

Porez na motorna vozila u Sloveniji se radikalno smanjuje prema predlogu zakona koji je predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad dva i po litra.

Prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra smanjiće se na oko 160 evra, izjavio je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj. Tako se tri puta smanjuje poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko, rekao je ministar.

Procenjuje se da će se nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021. godišnji prihod države s te osnove, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona, između ostalog zbog manje potrošnje, ali će se posle povećati.

Sada je osnovica za određivanje poreza prodajna cena, a ubuduće osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova, odnosno emisioni standard s obzirom na vrstu goriva, najavljuje Šircelj.

Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 523Komentari