home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Peugeot 5008

Peugeot je objavio da je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske odabralo SUV Peugeot 5008 kao referentno vozilo za francusku policiju i žandarmeriju. Specifikacije su definisale spremnost da se policijske snage opreme vozilom najvišeg nivoa i proizvedenom u Francuskoj.

Na kraju postupka izbora službe ministarstva unutrašnjih poslova su naručile 1263 primerka Peugeota 5008 proizvedenih u Sochauxu i Rennesu, prenosi Tportal.hr. Ta vozila će se pre isporuke pepraviti u fabrici PSA Grupe u Poissyju, a isporuka vozila će biti završena krajem decembra.

Peugeot 5008 se nalazi u grupi velikih SUV-ova za Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske sve do novembra 2022. godine. Krajnji cilj ove narudžbine je obnoviti i 'ozeleniti' trenutni vozni park više od 70.000 vozila. U septembru je francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin izjavio da je 'poboljšanje uslova rada policije i žandara prioritet' i tako predvideo 'zamenu jednog od četiri automobila u floti snaga koje sprovede zakon.

Peugeot 5008

Iz priloženih fotografija francuskog proizvođača automobila je vidljivo da se ne radi o najnovijoj verziji velikog SUV-a koji smo nedavno predstavili. Međutim to ne znači da se do kraja ugovornog perioda od dve godine u isporučenim modelima neće naći i najnovija verzija ovog vozila.

Naručenih 1263 vozila imaju jedinstvenu konfiguraciju, a radi se o modelima Active Business PureTech 130. Reč je o benzinskim trocilindičnim motorima zapremnine 1,2 litra i snage 130 KS, koji može biti uparen s BVM6 ručnim 6-brzinskim ili EAT8 automatskim 8-brzinskim menjačem.

Peugeot 5008

Što se unutrašnjosti tiče, predviđena je isporuka vozila s 5 sedišta, a 2 moguća dodatna mesta su izostavljena kako bi se vozilo moglo opremiti elektronskim alatima povezanim s obavljanjem njihovih dužnosti.

Boja vozila za policiju je Artense Gray za policiju, a plava Sulawesi Blue i Bullseye Blue za nacionalnu žandarmeriju, a osim toga sva vozila će biti oblepljena nalepnicama s logotipom 'POLICE' i 'GENDARMERIE NATIONALE'.

Na krovu će se nalaziti standardne uzdužne krovne šine s posebnim nosačem za svetlosnu opremu snaga reda.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Peugeotčitanja : 559Komentari